Roc's Albeda en Zadkine gaan mogelijk samen

Foto ter illustratieBeeld ANP

De roc-reuzen Albeda College en Zadkine in Rotterdam overwegen op te gaan in kleinere, gespecialiseerde en zelfstandige 'mbo-colleges' zoals bijvoorbeeld voor techniek, zorg en ICT. Daartoe starten beide scholen een onderzoek. De colleges sluiten dan beter aan op de onderwijsvraag in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Dat maakten de twee regionale opleidingencentra woensdag bekend. Zij constateren dat ze zelf niet goed zijn georganiseerd om aan de snel veranderde onderwijsvraag in de regio te blijven voldoen. Het regionale bedrijfsleven geeft al langere tijd aan dat studenten door de wijze waarop het onderwijs nu is georganiseerd, niet altijd het vakonderwijs krijgen waar anno 2013 vraag naar is.

'Het bij elkaar houden van de verschillende opleidingen in twee grote organisaties leidt tot ingewikkelde besluitvorming. Wij denken dat het in de Rotterdamse situatie beter is kleinere herkenbare eenheden te realiseren. Deze richten zich op specifieke sectoren binnen de arbeidsmarkt om zo per vakgebied sneller te reageren op veranderingen van en vragen in de sector', aldus de roc's.

Zadkine en Albeda denken dat het voor studenten beter is om met vakgenoten op één school te zitten. Daardoor kunnen ze een betere keuze maken en zijn ze meer gemotiveerd om op school te blijven en door te stromen. In de gemeente Rotterdam verlaten in vergelijking met andere grote steden meer jongeren de school zonder diploma. De gemeente startte afgelopen jaren allerlei projecten om dat tegen te gaan. De mbo-colleges moeten daar een bijdrage aan leveren.

Beide roc's moeten door bezuinigingen bij overheid en bedrijfsleven komende jaren miljoenen euro's bezuinigen. Hoewel niet om die reden naar een nieuwe structuur wordt gezocht, kan er wel op management worden bezuinigd als het komt tot kleinere mbo-colleges. Het onderzoek moet in april klaar zijn en duidelijk maken of de ideeën bedrijfseconomisch en onderwijskundig haalbaar zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden