ROC: Kies een opleiding met kans op werk

600 studenten laten zich ompraten 'Wij zijn eerlijk over de perspectieven'

Kan je niet beter verpleegkundige of gehandicaptenverzorger worden? Dat kregen tweeduizend aankomend studenten van het Rotterdamse Albeda College deze zomer te horen.

"Opleidingen tot medewerker op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal zijn enorm populair, maar de arbeidsmarkt is slecht", zegt een woordvoerder van het Albeda College. "Wij hebben besloten om studenten eerlijk te vertellen: je kunt beter een andere keuze maken."

Zeshonderd studenten die in eerste instantie kozen voor opleidingen voor pedagogisch werk en sociaal cultureel werk, volgden het advies op. Tweehonderd van hen kozen voor een welzijnsopleiding met betere perspectieven. Vierhonderd anderen besloten iets heel anders te gaan doen en schreven zich in voor een horeca-, zorg- of economische opleiding.

Ondanks de slechte vooruitzichten, wil het Albeda College geen officiële studentenstop invoeren voor populaire opleidingen. "Op deze manier laten we de keuze aan de student, maar kunnen we die wel sturen", zegt de woordvoerder. "In de gesprekken leggen we alleen alternatieve studierichtingen voor waarnaar vraag is op de arbeidsmarkt. Al houden we natuurlijk ook rekening met de interesses van de student."

Om het risico te verkleinen dat studenten halverwege stoppen met hun nieuwe opleiding, krijgen de overstappers extra begeleiding. Minister Van Bijsterveldt (onderwijs) is positief over het initiatief, zei ze gisteren tijdens een bezoek aan het Albeda College. Volgens haar moeten overheid, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven meer sturen op het aanbod van mbo-opleidingen.

Volgens een woordvoerster van de MBO-raad worden op andere scholen ook wel eens 'ompraatgesprekken' gevoerd, maar ze kent geen voorbeelden van grootschalige acties. Wel is elke mbo-opleiding verplicht om een intakegesprek te houden met nieuwe studenten, waarin ook gewezen wordt op de arbeidsmarktvooruitzichten. Bij het ROC Zadkine in Rotterdam en het ROC Rijn IJssel in Arnhem werken ze met een studentenstop voor populaire opleidingen met weinig baankansen. Studenten voor wie geen plaats is, worden doorverwezen naar verwante opleidingen, met een beter perspectief.

ECONOMIE 15 'In 2020 kwart miljoen ambachtslieden nodig'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden