ROBOTACHTIGE TRED MET SLEPENDE VOETBEWEGINGEN

Al vroeg staat het publiek rijen dik langs de kant van de Alun-alun Utara, het terrein voor het paleis van sultan Hamengku Buwana de tiende, waarlangs de stoet voor,bij zal trekken.

WERRY CRONE

Even na tien uur komt de eerste paleiswacht de poort uitgemarcheerd en stelt zich met zijn peleton bij wijze van erehaag op langs de route. negen korpsen volgen. Elk met een eigen uniform: zwart-wit gestreepte jasjes of rode tunieken, Napoleontische steken of kachelpijpen boven de Javaanse hoofdbedekking, ruim gedecoreerd met vergulde biezen en leren vleugelornamenten aan de oren. de tred is robotachtig met haast slepende voetbewegingen.

De mannen zijn gewapend met lansen, pijlen, bogen, zwaarden en geweren. De ceremonie is het hoogtepunt en tevens de afsluiting van de feestelijkheden die een maand daarvoor begonnen met de inrichting van een pasar malam op het Alun-alun Utara.

Op deze laatste dag van de zogenoemde Sekaten-feesten, wordt de geboortedag van de profeet Mohammed herdacht. Mannen in werkpakken dragen de Gunungan (spijsbergen van rijstkoeken en groente) in prosessie naar de grote moskee, voor de zegening. Dit jaar gaat er ook een optocht van het Kraton naar het paleis van Paku Alam VIII, de tweede sultan van Jokjakarta.

Sultan Hamengku Buwana X is gouverneur van Midden-Java en Paku Alam VIII zijn vice-gouverneur. De optocht is bedoeld als blijk van erkentelijkheid voor de goede samenwerking. De Gunungan, die meegedragen wordt, is daar de uitdrukking van.

Toeristen kijken gespannen uit naar de komst van de sultan zelf. Ze stoten elkaar aan zodra een opvallend gekleed heerschap een keurkorps lijkt aan te voeren. De speaker geeft tekst en uitleg, namen lijken echter moeilijk van elkaar te onderscheiden. Even veert de massa op wanneer een ruiter ter paard verschijnt. Zijn leeftijd laat echter geen twijfel toe; veel te jong voor een sultan. Het vorstendom van Jojakarta dateert van eeuwen her. Het oudst bekende rijk, van koning Sanjaya wordt vermeld in een bron uit 732. Tegelijkertijd heerste in het gebied de Sailendra-dynastie. Beide geslachten lieten markante monumenten na, waaronder de Borobodur en Prambanan.

De samenwerking tussen beide hoven is niet altijd optimaal geweest, net zomin als de relatie met andere vorsten. En hofintriges binnen de Hamengku Buwana-dynastie ontaardden diverse malen in conflicten en opstanden waarbij ook Engelse en nederlandse koloniale machten betrokken raakten.

De jongen ruiter voert ( als enige te paard) het laatste korps paleiswachten aan, waarna de spijsbergen volgen, getorst door een dozijn bezwete dragers. Bij de Pasar malam moeten drie politieauto's met sirene en zwaailicht de weg vrijmaken voor de historische optocht. Waardige Indonesische eenvoud: de prosessie straalt grandeur uit, maar tegelijkertijd moet de markt door kunnen draaien.

De sultan, omringt door zijn hofhouding, wordt herkend. Terwijl zijn volgers op blote voeten gaan, heeft de sultan pantoffels aan. De vader van de huidige sultan, Hamengku Buwana IX, ontpopte zich na zijn verheffing tot sultan in 1940 als hervormer.

In Jojakarta verleende hij steun aan de onafhankelijkheidsstrijd en steunde de nieuwe republiek Indonesie direcht vanaf de onafhankelijkheidsverklaring van 17 augustus 1945. De huidige sultan werd zes jaar geleden tot sultan Hamengku Buwana X gekroond. Hij is lid vanhet Volkscongres.

Bij paleis Paku Alam is er weinig publiek meer langs de route te vinden. toegang krijgen slechts enkele genodigden, familieleden van de hofhouding en een erewacht. De beide sultans begroeten elkaar met de beleefdheden die bij een dergelijke gelegenheid passend zijn en nemen plaats op de eerste rij. terwijl de gasten op een teken van de jonge kapitein te paard van de spijsbergen mogen nemen, zijn de sultans volop met elkaar in gesprek alsof ze elkaar maanden niet gezien en gesproeken hebben.

De ietswat gezette sultan Paku Alam VIII legt zijn hand beminnelijk op het been van zijn collega. Het doosje met twee zoetige taartjes en een bekertje mineraalwater laten ze onaangeroerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden