Robot pesten om de wereld te redden

Kun je medelijden krijgen met 90 kilo plastic, metaal en wat knipperende led-lampjes? De video waarin robot Atlas rake klappen krijgt, brengt je op zijn minst aan het twijfelen. Maar de pesterijen dienen een hoger doel: ze leren hem omgaan met onverwachte omstandigheden, zodat hij mensen kan helpen bij rampen. Een nieuwe update van de 'meest menselijke robot' werd gisteren gepresenteerd.

In de video geeft Boston Dynamics, een zusterbedrijf van Google, een update over de robot die zij in 2013 in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van defensie bouwde. Ieder jaar wordt Atlas geavanceerder en zelfstandiger. Nu kan hij dozen oppakken en wegzetten en opkrabbelen als hij wordt omgeduwd.

Het Pentagon bezwoer bij de presentatie van Atlas dat ze de robot niet willen gebruiken als aanvals- of verdedigingswapen. Het leger zou juist willen dat robots mensen bijstaan bij rampen. Daarom krijgt Atlas dus klappen van zijn makers, zodat hij leert om te gaan met onverwachtse omstandigheden.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Rampen
Om robotbouwers te stimuleren veelzijdige robots te bouwen die in allerlei situaties kunnen helpen, lanceerde het Pentagon Darpa, een robotwedstrijd waar 3,5 miljoen dollar aan prijzengeld te winnen viel. Vier jaar lang werkten teams toe naar de finale in 2015, waar de mogelijkheden van de robots werden beproefd in een speciaal parcours. Iedere robot moest een wagen besturen (en daar weer uitklimmen) en daarna onder meer een deur openen, een gat in een muur boren, een brandkraan dichtdraaien en tenslotte een trap beklimmen.

Atlas werd tweede bij de Darpa-finale, maar de opgaven bleken voor de meeste tegenstanders te hoog gegrepen: slechts enkele robots slaagden erin heelhuids het parcours af te leggen en één robot onthoofdde zichzelf per ongeluk.

Oorlog
Niet iedereen gelooft overigens dat het Pentagon echt zulke nobele doelstellingen heeft met de robotwedstrijd. "Dat humanitaire verhaaltje was natuurlijk een façade", vertelde ethicus Lambèr Royakkers van de Technische Universiteit Eindhoven eerder in Trouw. "Darpa intevesteert alleen in innovatie waar ze zelf de vruchten van hoopt te plukken. Met die 'challenges' begonnen ze tijdens de Irakoorlog. Bij de eerste, in 2004, was de missie: zelfrijdende auto's die door een woestijn rijden."

Veel kijkers geven van het Atlas-filmpje geven toe dat ze de robot behalve meelij- en indrukwekkend ook een beetje angstaanjagend vinden. Hoe lang zou het duren voordat de mensheid onderdrukt wordt door haar eigen creatie? "Zo krijg je dus een robotapocalyps", waarschuwt een reageerder grappend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden