Robocop is bijna klaar, en u mag helpen sturen

Het Duitse weekblad Der Spiegel brengt een groot verhaal over de allengs meer gerobotiseerde oorlogvoering. Onbemande, op afstand geleide bommenwerpers en spionagetoestellen zijn al geen noviteit meer. In Irak worden sinds kort machinegeweren op wieltjes ingezet, sword-robots geheten. Ze zijn voorzien van camera’s en worden aangestuurd door een soldaat met een joy-stick.

Tegen 2015 willen de VS een derde van hun wapens gerobotiseerd hebben. „Uit militair oogpunt spreken veel argumenten voor de opmars van de staalsoldaten: die zijn nooit bang en zijn nooit moe”, legt het blad uit. „En wie treurt er om gevallen blik-kameraden?”

De jongste trend gaat een forse stap verder dan de bestaande vechtapparaten, die door de mens met een druk op de knop bediend worden. Onderzoekers van de Georgia Institute of Technology werken aan software voor ’autonome’ vechtrobots, die in staat moeten zijn om hun eigen trekker over te halen – na afweging van de dilemma’s die zich daarbij kunnen voordoen.

In opdracht van het Pentagon onderzoekt dit instituut in Atlanta ook hoe de ethische implicaties van deze Robocops vallen bij de bevolking. Wie wil, kan on line kijken of, heel democratisch, meestemmen over welk soort afwegingen de software zou moeten kunnen maken (zie: www.Trouw.nl/vechtmachines).

In Der Spiegel ook een beschouwing over Pruisen, dat wijd en zijd vooral bekend is vanwege zijn militarisme, maar dat in de vroege negentiende eeuw wegbereider was van de moderne geïndustrialiseerde, democratische en tolerante Bondsrepubliek.

De Britse conservatieve The Economist maant Europese progressieven nog even te wachten met het ontsteken van vreugdevuren over de op handen zijnde ’regime change’ in de Verenigde Staten. ’Rechts’ heeft daar de wind tegen, maar „Amerika zal, ook als het links wordt, nog steeds een conservatieve kracht zijn op het internationale podium”, meent het blad.

„Mevrouw Clinton mag dan als een communiste worden afgeschilderd op de talkradio van Kansas, maar zet haar naast Frankrijks Nicolas Sarkozy, Duitsland Angela Merkel, Groot-Brittaniës David Cameron of om het even welke vermeende Europese conservatief, en op vrijwel elk willekeurig onderwerp van belang zal mevrouw Clinton de rechtsere zijn. Ze noemt ook God vaker dan de gemiddelde Europese bisschop. En wat buitenlands beleid aangaat,de voornaamste Democratische kandidaten zijn allen even uitgesproken in hun steun aan Israël; geen van hen heeft een aanval op Iran uitgesloten; Obama zou eventueel Pakistan onder vuur nemen; en weinigen van hen willen macht afstaan aan internationale organisaties.”

Newsweek maakt zich onder de kop ’Back to the USSR’ zorgen over de reactionaire neigingen onder president Poetin, die wil dat schoolkinderen ’patriottistisch’ worden opgevoed. In een door de staat goedgekeurd geschiedenisboek heet Stalin ’de succesvolste leider van de Sovjet-Unie’. Over zijn terreur, die 25 miljoen slachtoffers vergde, meldt het boek slechts: „De politieke onderdrukking werd niet alleen gebruikt om de burgers te mobiliseren, maar ook de regerende elite.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden