Roble uit Somaliland wil later geen nomade worden

Roble Abdi Aziz: 'Het is naar om met mijn vrienden te wandelen en overal karkassen van dieren te zien.' Beeld RV
Roble Abdi Aziz: 'Het is naar om met mijn vrienden te wandelen en overal karkassen van dieren te zien.'Beeld RV

In delen van Afrika en in Jemen heerst honger. Giro 555 zamelt geld in. Correspondent Ilona Eveleens is in Somaliland. Ze portretteert er mensen die op zoek zijn naar voedsel. In deel 3 de 12-jarige Roble. 'Soms doet mijn maag pijn omdat ik honger heb. Maar ik vertel dat niet aan mijn ouders.'

"Roble betekent regen. Die heeft ons in de steek gelaten. Het was altijd een mooie naam, want wij nomaden houden van regen. Nu het al zo lang droog is, klinkt Roble meer als iemand die je bijna bent vergeten.

"De scholen in Ceek gingen dicht omdat de kinderen met hun ouders wegtrokken op zoek naar gras en water voor het vee. Mijn vader had gehoord dat er hier geen droogte was en daarom kwamen we hier. Maar ook hier is geen regen.

"Mijn vader is nu heel bezorgd. Hij slaapt niet goed en praat steeds minder. Hij is bang dat ook onze laatste dieren doodgaan. Mijn moeder huilt vaak 's nachts. Ze is bang dat we straks allemaal doodgaan van de honger. Ik wist niet wat droogte was tot er geen regen meer kwam. Ik begrijp niet hoe dat kan. Is dat het werk van Allah? Waarom zou hij dat doen? We zijn toch geen slechte mensen die straf verdienen?

"Het is naar om met mijn vrienden te wandelen en overal karkassen van dieren te zien. Botten en vachten van koeien, schapen, geiten en zelfs kamelen. Mijn vader zegt dat geiten en kamelen sterk genoeg zijn om een tijdje zonder eten en drinken te kunnen. Maar nu niet meer.

"We eten minder sinds we hier zijn. Soms doet mijn maag pijn van de honger. Ik vertel dat niet aan mijn ouders. Die hebben al zoveel verdriet.

Als het weer regent

"Als het weer regent, ga ik terug naar school, want ik moet nog veel leren. Als ik klaar ben, ga ik werk zoeken in de stad. lk wil geen vee-nomade worden zoals mijn vader. Dat is geen goed leven. Ik wil voor een hulporganisatie werken. Die zie ik hier vaak voorbijrijden. Die auto's gaan heel hard en zien er mooi uit. Het beste van werken bij een hulporganisatie is dat ik dan ook in zulke auto's kan rijden. Een keer is een groepje auto's in de buurt gestopt. We renden er allemaal heen en ze gaven wat eten, zoals rijst, bonen en olie. Maar het was al gauw op. Daarna stopten die auto's hier niet meer.

"Ik verveel me, want er is niet veel te doen. Ik ga vaak met andere jongens lopen. We praten over leuke dingen, zoals voetballen, onze favoriete sport. Ik vind de verdediging de beste positie. We kunnen niet voetballen, want we hebben geen bal. Misschien is dat wel goed. Door minder eten zijn we minder sterk. Het zou maar een mat partijtje worden. Mijn vader heeft beloofd dat als het gaat regenen en we weer meer dieren hebben, hij een voetbal voor me koopt. Ik ga dan goed eten en als we voetballen, zorg ik ervoor dat de tegenpartij niet een keer scoort."

Naam: Roble Abdi Aziz
Leeftijd: 12 jaar
Beroep: Scholier|

Deel 1: 'Saeed Ibrahim uit Somaliland is door de droogte alles kwijt.'
Deel 2: 'Een geit die ligt, staat niet meer op.'

Nederlanders zamelen op allerlei manieren geld in voor slachtoffers van de hongersnood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden