Robinson mist mensenrechtengeluid Nederland

Mary Robinson. Foto: ANP Beeld
Mary Robinson. Foto: ANP

De vroegere VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten en oud-president van Ierland Mary Robinson mist de stem van Nederland in het internationale debat over mensenrechten en humanitaire hulp. Dat zei ze gisteravond in een interview in Nieuwsuur.

Robinson is lid van 'The Elders', een groep oud-staatslieden die vier jaar geleden door oud-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika is opgericht. Samen met andere leden van de groep, zoals oud-VN-chef Kofi Annan en de vroegere Amerikaanse president Jimmy Carter, is ze een paar dagen in Nederland en zijn ze te gast bij koningin Beatrix.

Robinson stelde dat ze Nederland altijd heeft beschouwd als een leider op het gebied van mensenrechten en humanitaire zaken. 'Recentelijk zie ik dat geluid niet zo sterk meer.'

Niet de eerste keer
De ex-commissaris van de VN is niet de eerste die kritiek uit op het beleid dat Nederland voert aangaande mensenrechten. In 2009 werd Nederland nog door de Raad van Europa op de vingers getikt. In een kritisch rapport over de mensenrechtensituatie in ons land stelde Commissaris Mensenrechten Thomas Hammarberg dat Nederland de leefomstandigheden van asielzoekers moest verbeteren. Hij wilde een eind aan gemeenschappelijke doucheruimtes voor mannelijke en vrouwelijke asielzoekers.

Ook wat betreft kinderrechten kreeg Nederland in datzelfde rapport de wind van voren. Vanaf twaalf jaar kunnen kinderen hier al strafrechtelijk worden aangepakt. In de meeste landen is dat veertien, vijftien of zestien jaar. Verder was Hammarberg bezorgd over het plan om meer asielvragen te behandelen in een versnelde procedure en de lijfstraffen die nog steeds niet verboden zijn op de Antillen.

Braafste landen
Vorige week bracht het Europees Hof, de mensenrechtenwaakhond van Europa, een rapport naar buiten, waaruit blijkt dat Nederland tot de 'braafste' leden van de Raad van Europa behoort. Ons land had in 2010 maar tien zaken lopen, allen over asielbeleid en gezinshereniging. Ter vergelijking: van de 47 landen zijn Italië, Turkije en Rusland lijstaanvoerders met respectievelijk 2481, 1547 en 962 lopende zaken voor het mensenrechtenhof in Straatsburg.

In het hoofdstuk 'onrechtvaardige uitzetting of weigering van een verblijfsvergunning' is Nederland van alle 47 landen wel het meest prominent aanwezig. Van de vijf lopende zaken zijn er drie Nederlands; de andere twee zijn een Italiaanse en een Zwitserse zaak.

In de Nederlandse zaken werd de overheid veroordeeld voor haar te strenge regelgeving rond gezinshereniging en haar te rigide kijk op de (vermeende) veiligheid van een terugkeerland voor een vluchteling. Omdat Nederland na de uitspraken zijn wetgeving heeft geconformeerd aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, kon de Raad van Ministers vorig jaar definitief een punt achter deze rechtszaken zetten.

Humanitaire hulp
Voor het geven van humanitaire hulp is Nederland aangesloten bij de Verenigde Naties. Wanneer in de wereld iets gebeurd waar de bevolking slachtoffer van is, wordt in principe altijd geholpen. Of het nu gaat om natuurrampen of oorlog. Het getroffen land moet wel officieel hulp vragen bij de VN voor Nederland in actie komt.

Wat betreft ontwikkelingshulp heeft Nederland eind vorig jaar aangekondigd het aantal landen dat hulp krijgt te verminderen. Nederland geeft aan 33 landen hulp, dit aantal wordt gehalveerd. Ook het aantal soorten hulp wordt terug gebracht. Projecten op het gebied van onderwijs en gezondheid worden overgelaten aan de Duitsers, Britten en de Fransen. De Nederlandse regering wil zich richten op dat waar het goed in is; water, voedselzekerheid, veiligheid in fragiele staten en seksuele gezondheid & rechten.

In totaal wordt daarmee de komende jaren een miljard bezuinigd en gaat de hulp die Nederland geeft terug van vijf miljard naar vier miljard. Het kabinet wil verder dat Nederland op de lange termijn geld gaat verdienen aan de hulp, door samen te werken met het bedrijfsleven.

> Robinson bij Nieuwsuur

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden