Robin van Persie vatte de vergelijking met 1988 niet

Door taaldeskundige Jaap de Berg werd hij maandag op het schild gehesen vanwege zijn 'vlekkeloze taalgebruik', 'verbluffende productie' en 'onberispelijke omgang met grammatica', in de afgelopen dagen werd hij er door lezers weer hard vanaf getrokken. Onze chef sport Henk Hoijtink veroorzaakte in de krant van donderdag een hoop opwinding bij voetballiefhebbers met zijn interview met Robin van Persie.

Hoijtink legde Van Persie de vergelijking voor met Ruud Gullit, die volgens hem tijdens het EK van 1988 in de schaduw speelde van sterspeler Marco van Basten. Nu zou Van Persie in de schaduw van Arjen Robben spelen. Van Persie begreep Hoijtink niet. "Je hebt een paar dagen de tijd om vragen te bedenken, en dan kom jij mij hier afzeiken", was zijn reactie in het interview. En dat vonden ook veel lezers die met brieven en mails reageerden. "Henk Hoijtink achtervolgt Van Persie en ons deze week met zijn hersenschimmen. Jammer dat een journalist lezers zo lang bezig houdt met zijn geconstrueerde beeld van de werkelijkheid", schrijft Matthijs Glastra.

Hoijtink is binnen de Trouw-gelederen en in de voetbalwereld een fenomeen. Hij staat wijd en zijd bekend om zijn inhoudelijke analyses over voetbal. Een compliment zal hij niet gauw uitdelen en hij zal zich nooit gek laten maken door de euforie van een overwinning of de arrogantie van een overbetaalde en verwende voetballer. Hoijtink kijkt naar voetbal, zoals Hans Goslinga sinds jaar en dag de politiek beschouwt. Waarnemers dus. Ze leggen verbanden tussen heden en verleden, ze wijzen op de inconsistenties en nemen iedereen de maat.

Hoijtink staat ook bekend om zijn inderdaad lange, geboetseerde zinnen, waarbij je soms halverwege of in ieder geval aan het einde hapt naar adem. Daarover wordt vaak geklaagd, maar Jaap de Berg zag in de zinnen van Henk een vorm van kunst: "Nooit ontspoort een zin, hoe lang ook (achter de toevoeging schuilt geen kritiek; lintwormen van zo'n vijftig woorden zijn zeldzaam)." En dit was weer een typische Hoijtink-zin. "Een tien met een griffel en een zoen van de(ze) juffrouw", vond Sietske Schutte over Hoijtinks schrijfstijl. Maar een ander gruwde van zijn proza. "Een gedegen schrijfcursus is gewenst", meent G.R. van den Hooff.

Henk Hoijtink legde in het interview met Van Persie inderdaad een verband met het verleden. Het was een poging om de voetballers Van Persie en Robben te vergelijken met Ruud Gullit en Marco van Basten, de sterren van het Europees kampioenschap van 1988, dat Nederland destijds in een oranjegloed zette. Of dit een terechte vergelijking is, laat ik buiten beschouwing, ik ben namelijk geen deskundige. De sportjournalist heeft wel het recht deze vergelijking aan de geïnterviewde voor te leggen. Van Persie begreep het niet en het gesprek ontspoorde. Hoijtink: "Ik probeer je niet in een hokje te stoppen. Ik vroeg of je al stilstaat bij een mogelijke parallel met Gullit?" Van Persie: "Over wat voor parallellen heb je het?"

Ongetwijfeld komen deze gesprekken vaker voor tussen journalisten en sporters. Doorgaans halen ze de krant niet, omdat 'het gesprek te weinig opleverde'. Hoijtink besloot wel te publiceren, waardoor we een inkijkje kregen in twee werelden die elkaar even niet verstonden. Dat is moedig, omdat nu ook Hoijtink zelf de maat kon worden genomen. Dit gebeurde massaal, in de krant, op twitter en bij GeenStijl. Het zegt iets over de status die Hoijtink geniet. Zijn opvattingen worden serieus genomen en dus ook gewogen.

Cees van der Laan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden