Robin van Persie: Belangrijk is nu dat ik iets teruggeef

Robin van Persie. ‘Het plezier is terug. Dat was ik kwijt in de laatste fase van mijn carrière.’ Beeld ANP

Robin van Persie trekt in de week voor de klassieker Ajax-Feyenoord, zondag in de Arena, tijd uit voor tv-ploegen en de schrijvende pers. Hij, 35 jaar, kondigt aan dat hij na dit seizoen dan toch stopt. Hij had hevig en openlijk getwijfeld of hij er nog aan moest beginnen, zoveel moeite had het hem in de tweede helft van het vorige seizoen na zijn terugkeer bij Feyenoord gekost om fit te worden, laat staan te blijven.

Hem wordt gevraagd naar de klassiekers uit het verleden. Hij speelde ze vanaf zijn dertiende bij Feyenoord. Maar maak er niet te veel van: in Engeland en Turkije is hij aan beladen wedstrijden ook wel wat gewend geraakt. Over de angst van Feyenoord-supporters voor de wedstrijd: “Dat is niet mijn gevoel.” Hij wil zeggen dat geen ploeg, ook Ajax niet, onoverwinnelijk is. Dat was in zijn carrière alleen het Barcelona van trainer Guardiola.

Dan is de vraag hoe het met hem is, op weg nu in het seizoen waaraan hij vooraf zo hevig twijfelde. “Ik heb niet van tevoren een duidelijk doel voor mezelf gesteld, in doelpunten en assists”, zegt Van Persie. “Ik wilde een goede voorbereiding draaien en van dag tot dag leven. Als ik de balans van de afgelopen maanden opmaak, ben ik tevreden. Het aantal doelpunten is oké. Het hadden er misschien acht of negen moeten zijn. Zes is hoe het is, dat is goed.

“Ik heb al meer minuten gespeeld dan in de tweede helft van het vorige seizoen. Dat is begrijpelijk, als je ziet waar ik vandaan kwam, zowel fysiek als mentaal. Ik heb een moeilijke periode bij Fenerbahce gehad. Ik heb nu meer inhoud kunnen creëren.

“Over mijn rol in het team ben ik ook tevreden. Ik vind het bijzonder en leuk om elke dag te zien hoe die gasten openstaan voor mij, voor elkaar en voor de staf om beter te worden. Dat is een leuk proces om deel van uit te maken, om jongens te helpen. Daar hoef ik niets voor terug.”

Feyenoord wordt al niet meer als titelkandidaat gezien.

“Dat heeft ook te maken met de feiten. In Engeland heeft de nummer één 23 punten uit 9, in Turkije 19. Hier heeft PSV de volle score. Wat, als ze vier punten minder hadden gehad? Het is de realiteit, maar het is ook perceptie, hoe je iets wilt zien.”

Heb je bij je besluit om door te gaan een inschatting van de krachtsverhoudingen gemaakt?

“Nee.”

Ik dacht dat het verstandig was te stoppen, denkend aan de terugkeer van Rijkaard, Cocu en Kuijt met landstitels, grote prijzen. Dat zat er bij Feyenoord niet in. Zo bekeek jij het dus niet?

“Nee. Ik zie het ook niet zo, dat het hier pas geslaagd is als ik een landstitel win. Voor mij is het eigenlijk al geslaagd. Het plezier is terug. Dat was ik kwijt in de laatste fase van mijn carrière. Ik stelde mezelf de vraag: wil ik op deze manier eindigen, zonder plezier? Nee, daar ben ik te veel liefhebber voor.

“Wat wil ik? Ik wil waardig als voetballer eindigen. De beker winnen met Feyenoord, vorig seizoen, was mooi. Daar ben ik trots op, maar het is voor mij niet een meetmoment of iets wel of niet geslaagd is. Dat is een bonus, leuk meegenomen.

“Maar het belangrijkste is dat ik ook wat teruggeef. Ik ben dankbaar voor de carrière die ik heb gehad. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan, maar er is ook een tijd van iets teruggeven. Ik probeer op een relaxte manier te helpen. Ook al helpt het ze maar vijf procent, dan is het goed.’’

Je hebt er vertrouwen in dat het plezier dit seizoen kan voortduren? Plezier is uiteindelijk alleen mogelijk, als je kunt bijblijven. Nu hoor je de vraag of Van Persie het op het middenveld tegen grotere tegenstanders nog kan belopen.

“Dat gaan we ervaren. Ik ben in mijn carrière weleens te laat geweest in een situatie. Dan kon ik het niet belopen, kun je dan zeggen. Als ik nu een moment te laat kom, of Frenkie de Jong speelt mij uit en geeft een assist, moet ik dan meteen mijn schoenen opbergen en zeggen: ik kan het niet meer belopen? Het hangt ervan af hoe je het ziet, hoe kritisch je daarnaar kijkt. Iedere speler komt gegarandeerd een paar keer te laat, maar als je 35 bent, krijg je dit soort verhalen.’’

Lees ook:

Van Persie toont dat hij van grote waarde is voor Feyenoord

Na de valse start in de eredivisie en de Europa League had Feyenoord dringend een opsteker nodig. En zie, stadgenoot Excelsior werd verslagen, zij het moeizaam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden