Robin Ray Eller (’achter in de dertig’) zangeres stemt voor: Obama (waarschijnlijk)

Wat is voor u het belangrijkste in de voorverkiezingen?

„Als een African American vrouw sta ik voor een afschuwelijke keuze: moet er eerst een vrouw president wordt of een African American? Lang voelde ik meer voor Hillary, maar sinds een weekje hel ik weer naar Obama over. Ik krijg niet onder woorden gebracht waarom.”

Wat is belangrijker: 'verandering' of 'ervaring'?

„Het lijkt me geweldig om met Obama een compleet nieuw gezicht in het Witte Huis te hebben. Maar Hillary zou na de Bush-jaren ook een drastische verandering zijn. Tegelijkertijd krijgt een nieuwe president alle problemen op zijn bordje die Bush heeft veroorzaakt. Dan is het goed iemand met ervaring te hebben. Dat pleit weer voor Hillary. En toch.

Of Amerika klaar is voor een zwarte president? Daar zit ik erg over in. Bij de laatste presidentsverkiezingen gaven Ohio en Florida de doorslag. Dat zijn beslist geen progressieve staten. Als zij weer de knoop moeten doorhakken, maakt Obama weinig kans.”

De strijd heeft raciale ondertonen gekregen. Dat wordt vooral oud-president Clinton verweten. Wat vindt u daarvan?

„Dat komt vooral door de media. Die blazen de dingen op. Er moet gewoon drama zijn. Het is me niet duidelijk wat Bill Clinton gezegd heeft dat zo vreselijk is. Ik ben er ook niet op gespitst. Ik weet wel dat hij een geweldige president was, die veel deuren heeft geopend voor mensen.”

Is Bill Clinton een blok aan het been van zijn vrouw?

„Zij mag zich gelukkig mag prijzen dat zij hem naast zich heeft. Veel mensen zouden hem graag terug in het Witte Huis zien.”

Wie is uw favoriete president?

„ Ik heb als kind op een sportevenement Jimmy Carter ooit een hand mogen geven, maar ik kies toch Bill Clinton. Amerika kende onder hem gouden jaren.”

„Welke kleur associeert u met de kandidaten?

„Ik denk bij Hillary aan rood, bij Obama aan paars. Zij is vurig. Hij is rustiger, vandaar dat ik wat blauw door het rood gemengd heb. Maar ik associeer hem ook met wit, in de zin dat hij nog puur en onschuldig is. Hij heeft nog geen vuile handen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden