Robin Hood - Vandaag kunnen we helden zijn

ANITA TWAALFHOVEN

jeugdTheater

Het Laagland ****

De Engelse volksheld Robin Hood, die stal van de rijken en zijn buit verdeelde onder de armen, blijft tot de verbeelding spreken. Rechtvaardigheid, moed en een lekker duidelijk verschil tussen de goeden en de slechten zijn de ingrediënten voor een spannend verhaal dat al vaak is verteld.

De gelijknamige voorstelling van Het Laagland begint met een schrijnende scène waarin een moeder van zes hongerige kinderen over de grond kruipt van ellende, omdat haar laatste geld in beslag wordt genomen door een wrede belastinginner. Dat vraagt om een held te paard!

Maar Het Laagland maakt dan een flinke sprong in de tijd en geeft een verrassende draai aan het verhaal. Schrijfster Daphne de Bruin situeerde het in een pretpark waar vijf mensen een vrolijke Robin Hood Show opvoeren. Je kunt er schieten met pijl en boog, in de akelige kerkers kijken en luisteren naar popsongs over helden en anti-helden.

Achter de schermen van dit park is het kommer en kwel. De grote baas heet Bink en anders dan Robin Hood, is hij er juist op uit om het gevoel voor rechtvaardigheid van zijn medewerkers flink op de proef te stellen. Gijs Nollen speelt die rol met verve. Hij gebruikt en misbruikt zijn mensen en speelt ze handig tegen elkaar uit. Durft het pretparkpersoneel daartegen in te gaan, voor elkaar op te komen en zijn getreiter of misschien zelfs ontslag te riskeren?

De medewerkers in hun vlotte pakjes met pijlenkokers en groene hoedjes krijgen dan iets zieligs. Kim Berkenhagen, Lennart Monaster, Judith Noyons en Folmer Overdiep spelen subtiel en laten met gevoel voor humor zien hoe de medewerkers steeds verder ontregeld raken. Ze roddelen, slijmen met de baas en steken hun kop in het zand. Zo legt regisseur Inez Derksen, die ook het concept bedacht, een knappe link met gebeurtenissen op de school of voetbalclub van de kinderen in de zaal of het bedrijf waar hun ouders werken.

Tussendoor zingen ze swingende niets-aan-de-hand-liedjes over wat je allemaal kunt beleven tussen de bordkartonnen bomen in het avonturenpark. Totdat het natuurlijk niet langer meer vol is te houden en de opstand uitbreekt. In het laatste lied, met gitaren, percussie en de stevige zangstem van Gijs Nollen, knalt Het Laagland met het nummer 'Waar zijn de helden?' Tja, waar zijn ze eigenlijk gebleven anno 2014?

Info: www.hetlaagland.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden