Roberta Alexander zingt op bevrijdingsfeest

Liesbeth List terug in theater als Edith Piaf

Breinkrakers en hersenspinsels in NEMO

Zwaaien om te zappen

Roberta Alexander zingt op bevrijdingsfeest

De sopraan Roberta Alexander zingt op 5 mei op het Bevrijdingsfeest aan de Amstel in Amsterdam. De Amerikaanse, in Nederland woonachtige Alexander wordt internationaal gewaardeerd en zingt op belangrijke operapodia in onder meer New York, Wenen en Amsterdam. De Nationale Viering van de Bevrijding begint dit jaar in Zuid-Holland. Om één uur ’s middags ontsteekt premier Balkenende het Bevrijdingsvuur. Hij geeft daarmee het startsein voor de verschillende activiteiten in het land, waaronder de dertien Bevrijdingsfestivals met onder anderen Ferry Corsten, VanVelzen en Pete Philly & Perquisite. De Nationale Viering van de Bevrijding eindigt traditiegetrouw op de Amstel in Amsterdam. Onder leiding van dirigent Hans Leenders verzorgt het Codarts Symfonie Orkest, het studentenorkest van het Rotterdams Conservatorium, het 5-meiconcert. Naast Roberta Alexander treedt de trombonist Jörgen van Rijen als solist op.

Liesbeth List terug in theater als Edith Piaf

Liesbeth List keert terug in de theaters als Edith Piaf. In de nieuwe musical La Vie En Rose vertolkt zij de rol van de Franse chansonnière. List speelde in 1999 de hoofdrol in Piaf, De Musical. De nieuwe productie staat onder regie van Eddy Habbema. Een cast van zeven acteurs en een Frans combo ondersteunen La Vie en Rose. De musical gaat op 27 oktober in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Breinkrakers en hersenspinsels in NEMO

Wie een indruk wil krijgen van wat er zich in zijn of haar bovenkamer afspeelt, kan zich binnenkort in wetenschapsmuseum NEMO verbazen over de wondere werking van de hersenen. De tentoonstelling Reis door het Brein wil inzicht geven in allerlei mysteries rond dit orgaan. Ook emoties en gezichtsuitdrukkingen komen aan bod. Speciale publiekstrekkers zijn onder meer de Emotieherkenner, een computerprogramma dat emoties kan aflezen aan de hand van gezichtsuitdrukkingen en het spel Pong, waarbij bezoekers een virtueel potje tennis spelen door gekke bekken te trekken. Daarnaast presenteert NEMO een collectie hersenen van mensen en dieren. Minister Ronald Plasterk (cultuur) opent de tentoonstelling op 23 april. Het publiek kan er vanaf 26 april terecht.

Zwaaien om te zappen

Toshiba heeft iets bedacht waardoor je nooit meer hoeft te zoeken naar de afstandsbediening van je tv en dvd-speler. Je kunt de film die je aan het kijken bent met een simpele handbeweging bedienen.

Dat is in elk geval wat Toshiba in de nabije toekomst mogelijk wil maken, meldt lifestylemagazine Bright.nl. De techniek is er al. De speciale controls maken namelijk gebruik van de krachtige cell-chip, die ook in de PlayStation 3 zit en is ingebouwd in een aantal nieuwe lcd-tv’s van Toshiba. Verder is de technologie vooral gebaseerd op een ingebouwde webcam, die bewegingen registreert en kan herkennen. Tot acht bewegingen zijn mogelijk volgens de elektronicafabrikant. Verder kunnen 48 beelden in verkleind formaat tegelijk worden weergeven.

Het bedrijf hoopt de zogenoemde hand gesture control al begin 2009 op de markt te brengen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden