Robert M. wil nu wel onderzocht worden

Verdachte Amsterdamse zedenzaak hoopt in hoger beroep tbs te ontlopen

"Ik vind dat ik bij de rechtbank geen eerlijk proces heb gehad. Vanaf de eerste zittingsdag heb ik uit de lichaamstaal van de rechter opgemaakt dat ik niet serieus werd genomen." Het zijn de eerste woorden van Robert M. tijdens zijn hoger beroep voor het Amsterdamse gerechtshof.

M., verdacht van het seksueel misbruiken van 67 kinderen in de leeftijd van 19 dagen tot vier jaar zit inmiddels al bijna twee jaar vast, maar lijkt nauwelijks veranderd. Zijn geest is ongebroken, zo lijkt het. Zijn gewicht is wat toegenomen en zijn neiging om met de rechters te willen onderhandelen over zijn positie als verdachte is nog immer aanwezig.

Is er enige verandering te bespeuren in zijn proceshouding? Jazeker wel. Bij de Amsterdamse rechtbank, waar hem 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging werd opgelegd, was hij niet van plan om mee te werken aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). Hij wil zich nu wel laten onderzoeken. Alleen niet in het in zijn ogen partijdige PBC, maar in bijvoorbeeld het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Die wens werd door het hof gisteren niet gehonoreerd. Het EMC kan geen gevangenen onderzoeken omdat het niet de status van huis van bewaring heeft. M. kan wel onderzocht worden in de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken.

Hij hoopt daarmee ongetwijfeld op een ander advies dan dat van het PBC. De laatste gaf aan dat tbs met dwangverpleging een gepaste reactie was op het gestoorde gedrag van de in Riga geboren ex-medewerker van een Amsterdams kinderdagverblijf.

Van M. gisteren geen woord dat duidt op enige compassie nu de ouders van de 67 misbruikte kinderen aan een nieuwe helletocht beginnen. Zij moeten opnieuw luisteren naar M.'s verklaringen en moeten als de zaak van hun kind wordt behandeld voor de zoveelste keer de zeer schokkende details van M.'s daden aanhoren.

Wie gehoopt had dat de kinderen zich niets zullen herinneren komt bedrogen uit. Volgens advocaat Richard Korver, die optreedt namens de ouders van de slachtoffertjes zijn sommigen kinderen inmiddels zo oud dat ze praten. En uit wat zij hun ouders zeggen, moet opgemaakt worden dat zij zich wel degelijk bepaalde voorvallen met Robert M. herinneren.

Het proces zal in hoger beroep op dezelfde wijze worden gevoerd als bij de rechtbank. Een deel van de openbaarheid van het strafproces wordt opgeofferd teneinde de privacy van de slachtoffertjes en hun ouders te beschermen. De ouders krijgen opnieuw spreekrecht. Dat wil niet zeggen dat zij in het strafproces gelijk zijn geschakeld aan de positie van slachtoffer.

Verzoeken van advocaat Korver om psychiatrische rapporten te krijgen van M. voor de ouders van de kinderen zijn afgewezen. Korver vraagt die rapporten om de kinderen op een latere leeftijd de kans te geven beter te begrijpen wat er met hen is gebeurd. Het hof vindt echter dat hier het belang van de verdachte (privacy) moet wijken voor dat van de slachtoffertjes. Tevens wordt gesteld dat al veel openbaar is over de persoonlijke omstandigheden van M.

De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt pas maart volgend jaar plaats. Dan moet ook het nieuwe psychologische rapport klaar zijn.

De kans is groot dat de Amsterdamse zedenzaak een van de eerste grote zaken wordt in het nieuwe paleis van justitie nabij het Amsterdamse Centraal Station.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden