'Robert M. vrijspreken of lager straffen'

Robert M. zou van het overgrote deel van de zware beschuldigingen aan zijn adres moeten worden vrijgesproken. Doet de rechtbank dat niet, dan zou er aanzienlijk minder staf moeten volgen dan de 20 jaar cel en tbs die het Openbaar Ministerie heeft geëist.

Dat bepleitten M.'s advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot vandaag voor de rechtbank in Amsterdam.

Volgens Van der Goot zijn er fouten gemaakt bij de start van het onderzoek, die een aanzienlijk deel van het bewijs ongeldig maken. Zo zou de verdenking op 7 december 2010, toen de zaak door een uitzending van Opsporing Verzocht aan het rollen kwam, te mager zijn geweest om over te gaan tot arrestatie van M. en de doorzoeking van zijn woning. Bij die doorzoeking werden M.'s computers met ongekende hoeveelheden, grotendeels zelfgemaakte kinderpornografie in beslag genomen.

Dit materiaal vormt een belangrijk bestanddeel van het bewijs tegen M. Maar in de ogen van de raadslieden is het een verboden vrucht van de onrechtmatige doorzoeking. De rechtbank zou het materiaal van het bewijs moeten uitsluiten.
De uitvoerige bekentenissen van Robert M. tijdens tientallen politieverhoren zijn volgens Van der Goot evenmin geschikt om als bewijs te dienen. Het noodzakelijke steunbewijs ontbreekt, op één geval na: in die zaak draait het om een misbruik van een baby waarbij ook een andere man was betrokken.

Anker betoogde dat het OM erg weinig oog heeft gehad voor de spijtbetuigingen van M. en op geen enkele manier heeft meegewogen dat hij zijn medewerking aan het onderzoek heeft verleend. Ook het mediageweld dat met de zaak gepaard gaat, de bemoeienis van politici en gezagdragers had het OM moeten meewegen bij het bepalen (lees: matigen) van de strafeis, vindt de advocaat.

Anker was kritisch over het rapport en advies van het Pieter Baan Centrum (PBC) dat heeft aangedrongen op een lange, intensieve tbs-behandeling. De raadsman vreest dat de tbs als 'een dubbelslot' wordt gehanteerd, waardoor M. uiteindelijk wordt veroordeeld tot een 'verkapt levenslang'. M. zou willen meewerken aan een ambulante behandeling, als hij alleen tot een celstraf (dus zonder tbs) zou worden veroordeeld, aldus Anker.

Vrijdag zal het OM op het pleidooi van M.'s advocaten reageren. Ook krijgt M. dan voor de laatste keer de kans het woord te voeren. De uitspraak van de rechtbank wordt pas na half mei verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden