Rob van Essen wint Librisprijs 2019 met zijn roman met ‘bizarre invallen en groteske wendingen’

Rob van Essen. Beeld
Rob van Essen.

De felbegeerde Librisprijs gaat dit jaar naar schrijver Rob van Essen. De jury vindt zijn roman ‘De goede zoon’ het beste boek dat in 2018 is verschenen.

Originaliteit zou voorop staan, had de jury beloofd. Inderdaad gaat de Libris Literatuurprijs dit jaar naar een bijzonder eigenzinnig boek met een unieke verteltoon: de dystopische roman ‘De goede zoon’, geschreven door Rob van Essen (1963).

Na het zenuwslopende galadiner in het Amstelhotel, met zes genomineerde schrijvers, was het maandagavond juryvoorzitter en oud-minister van cultuur Jet Bussemaker die het verlossende woord sprak. Ze prees Van ­Essens roman als ‘een meesterwerk’ vol ‘bizarre invallen, groteske wendingen, lijnen en lagen’. “Van Essen laat ons zien en voelen wat het betekent om te leven in deze tijd, met zijn ­overdaad aan vrije tijd en luxe, met zijn robots en computers, een tijd waarin alles en iedereen constant in de gaten wordt gehouden en waar ­nodig van bovenaf gecorrigeerd.”

null Beeld

Lethargisch

De bevreemdende roman speelt ergens in een nabije toekomst waarin mensen door de invoering van het basisinkomen lethargisch zijn geworden maar wel veel naar het museum gaan. Hoofdpersoon is een naamloze, 60-jarige man, Van Essens alter ego. De schrijver van plotloze thrillers rouwt om zijn dementerende moeder, die hij als ‘goede zoon’ jaren heeft verzorgd en onlangs ten grave heeft gedragen. Dan wordt hij door een vroegere vriend meegenomen op een mysterieuze missie: hij moet het geheugen van een oud-collega herstellen met zijn eigen herinneringen.

De merkwaardige plot is eigenlijk van ondergeschikt belang, aldus de jury. Zij vindt de roman bovenal ‘een sprankelend werk van literaire verbeelding’ dat de lezer amuseert en aanzet tot nadenken. Kunst, literatuur, de aard van de mens: de geboren verteller Van Essen zuigt je moeiteloos mee in zijn fantasievolle filosofische maalstroom.

Als winnaar kreeg hij een cheque van 50.000 euro, bovenop de 2500 euro die alle genomineerden al hadden ontvangen. Minister Ingrid van Engelshoven van cultuur overhandigde hem verder een bronzen legpenning. De schrijver liet vijf concurrenten achter zich: Jan van Aken, Johan de Boose, Esther Gerritsen, Bregje Hofstede en zelfs Ilja Leonard Pfeijffer, die met zijn ‘Grand Hotel Europa’ veelvuldig als winnaar was getipt. Vorig jaar won Murat Isik de prijs met zijn roman ‘Wees onzichtbaar’.

Lees ook:

Wie verdient de Libris Literatuurprijs 2019? Verliezer Gerwin van der Werf velt een oordeel

De Libris Literatuurprijs is de meest prestigieuze prijs voor één boek in het Nederlands taalgebied. Schrijver en muziekdocent Gerwin van der Werf haalde met zijn roman de long-, maar niet de shortlist. Hij overwint zijn teleurstelling en leest de boeken die daar wel op staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden