Rob Scholte moet zijn museum in Den Helder binnen dertig dagen ontmantelen

Rob Scholte in museum De Fundatie in Zwolle. Beeld ANP
Rob Scholte in museum De Fundatie in Zwolle.Beeld ANP

Den Helder raakt nu toch echt het Rob Scholte Museum kwijt. Jarenlang hebben Rob Scholte zelf en de gemeente erover gesteggeld, tevergeefs, en uiteindelijk is de gemeente naar de rechter gestapt. Die gaf haar vandaag gelijk: Scholte en zijn museum moeten binnen dertig dagen weg. Maar Scholte weigert. "Ik blijf zitten waar ik zit."

Inzet van het conflict is het gebouw waarin ooit het postkantoor zat. Toen dat leeg kwam te staan, is het in bruikleen gegeven aan een aantal kunstenaars, onder wie Rob Scholte. Andere kunstenaars vertrokken, Scholte bleef. Hij opende er vijf jaar geleden zijn eigen museum, met een omvangrijke collectie van vooral moderne kunst.

Aanvankelijk had de gemeente er wel oren naar om Scholtes museum permanent in het gebouw te huisvesten, zeker toen plannen om op deze plek een nieuw stadhuis te bouwen van tafel waren. Zo'n museum kon een trekpleister voor Den Helder worden, was de gedachte.

Maar opeenvolgende wethouders konden het niet eens worden met Scholte over de voorwaarden. Na twee jaar geharrewar besloot de gemeente begin 2016 het gebouw in arren moede dan maar te koop te zetten. Ook Scholte kon zich melden als kandidaat-koper, bevestigde de gemeente, maar verder dan inleidende onderhandelingen kwam het niet. Eind vorig jaar werd het gebouw voor 650.000 euro verkocht aan een aannemer; er komt ruimte voor woningen, bedrijven en ook cultuur.

Betalingsachterstand

Al die tijd weigert Scholte te vertrekken. Hij beroept zich op oude afspraken, eenzijdig door de gemeente opgezegd. Maar twee rechterlijke uitspraken, begin vorige maand en vandaag, lijken zijn lot te bezegelen. Alleen al het feit dat Scholte een betalingsachterstand heeft van een kleine 20.000 euro op de gas-, water- en energierekening is voor het gerechtshof in Amsterdam genoeg om te concluderen dat de bruikleenovereenkomst tussen Scholte en de gemeente ontbonden kan worden en dat het pand ontruimd moet worden. Scholte stelt dat tegenover die betalingsachterstand in het niet valt bij een schadeclaim die hij ooit bij de gemeente heeft ingediend. Maar voor die tegenwerping is de rechter niet gevoelig.

Scholte staat nu juridisch gezien met lege handen. "We kunnen niets meer", geeft hij toe. Daarom heeft hij zijn hoop nu gevestigd op de politiek. Veel lokale partijen steunen hem, zegt hij. Over dertig dagen, als het pand volgens de rechter moet zijn ontruimd, zijn de raadsverkiezingen achter de rug en liggen de verhoudingen misschien heel anders dan nu. "Deze rechterlijke uitspraak is onacceptabel", zegt hij. "Ik ga niet weg."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden