Column

Rob Jettens naïeve hoezee-kreetjes brengen brede steun voor het klimaatakkoord geen stap dichterbij

Beeld Trouw

Vorige week schreef ik dat de voorgenomen CO2-reductie van 49 procent in 2030, uit het Nederlandse Klimaatakkoord, een afkoeling van 0,0003 graden zal bewerkstelligen. Grote ingreep in het leven van burgers, maar verwaarloosbaar resultaat voor Moeder Aarde. 

Deze berekening was afkomstig van wetenschapjournalist Marcel Crok. Wat ik niet vermeldde, is dat de afdeling factcheck van dagblad NRC Handelsblad de bewering van Crok onder de loep had genomen

Conclusie: het is ‘grotendeels waar’, maar in werkelijkheid nog erger. De afkoeling wordt door Rob van Dorland van het KNMI op 0,00007 graden geschat. U had dus nog een extra nul achter de komma van mij tegoed. 

Ook de uitdrukking ‘Groene Khmers’ in dat stuk wekte verbazing of hilariteit. Helaas ben ik niet de bedenker. ‘Groene Khmers’ is al zeker dertig jaar in zwang in Frankrijk en wordt zowel door links als door rechts gebruikt om de fanatiekste stroming binnen de Groenen te duiden. Die uitdrukking wordt soms door gematigde Groenen tegen hun extremistische broeders gebruikt tijdens interne twisten, maar bijvoorbeeld ook door de socialistische burgemeester van Lyon Gérard Collomb, die hiermee ‘het intellectuele terrorisme’ van sommige ecologen heeft gehekeld. Tot mijn verbazing las ik die uitdrukking terug in een opiniebijdrage van D66-fractievoorzitter Rob Jetten gisteren in de Volkskrant. 

Doodgeboren

Het stuk, onder de kop ‘kritiek op klimaatakkoord conservatieven onwaardig’, is een wanhopige poging het akkoord wat zuurstof te verschaffen terwijl het nu al bijna doodgeboren lijkt in zijn huidige concept (milieuorganisaties, FNV, oppositie en een ruime meerderheid van de burgers zijn tegen). Rob Jetten, die nog amper ervaring heeft als Kamerlid (21 maanden) of fractievoorzitter (drie maanden), schiet in zijn opiniestuk in de wilde weg op critici van het Klimaatakkoord die hij ‘beroepspessimisten’, ‘klimaatdefaitisten’ en ‘conservatieven’ noemt. Daartussen gunt hij mij een mooie plek, ik die met ‘Groene Khmers’ aan de Rode Khmer zou appelleren die ‘twee miljoen Cambodjanen om zeep hielpen’. 

Een trucje om niet op mijn voornaamste bezwaar in te gaan: het democratische tekort van een regentesk akkoord dat het leven van miljoenen burgers pretendeert ingrijpend te veranderen. Als antwoord op het andere argument, het magere resultaat, laat hij zich gaan in misplaatste nationalistische retoriek. ‘Typisch Hollands staaltje samenwerking’, ‘Nederland ambieert een internationale voorbeeldfunctie’, ‘Al Gore prees ons eerder al’, ‘ Parlementariërs uit heel Europa kijken nu met open mond naar ons concept-Klimaatakkoord’. 

Zijn conclusie: ‘Ons land is klein, zijn daden benne groot’. Wat koopt de buschauffeur en de kleuterleidster voor dit groene navelstaren? Over het oneerlijk verdelen van de klimaatlasten tussen burgers en industrie, maar weinig woorden. Ik wil zeker niet Rob Jetten met Pol Pot vergelijken. Maar zijn naïeve en demagogische hoezee-kreetjes brengen een democratische en brede steun voor dit omstreden akkoord geen stap dichterbij.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver. Lees meer columns op trouw.nl/ephimenco.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden