RMS blij met Gus Dur

De zeskoppige Molukse delegatie die gisteren op Schiphol terugkeerde uit Indonesië is tevreden met de verkiezing van Abdurrachman Wahid, alias Gus Dur, tot president. ,,Toen we op het vliegveld van München hoorden dat Gus Dur het was geworden, waren we even stil'', vertelde delegatieleider O. Matulessy.

Het was Gus Dur die twee maanden geleden via zijn vertegenwoordiger in Europa contact zocht met de Molukse regering in ballingschap. Hij nodigde een delegatie uit om te komen praten over de onlusten tussen moslims en christenen op de Molukken.

Het RMS-kabinet was verbijsterd. Het was voor het eerst in vijftig jaar ballingschap dat een Indonesisch politicus met de RMS wilde praten. En Gus Dur, als presidentskandidaat en rechterhand van president Habibie, was niet de eerste de beste.

Toen de Molukse delegatie eind vorige week op Java kwam, was de moslimpoliticus geen moeite te veel. Parlementsvoorzitter Amien Rais, opperbevelhebber Wiranto, president Habibie, allemaal maakten ze op aandrang van Gus Dur tijd vrij. En zonder zijn bemiddeling had de RMS-afvaardiging geen gesprek gehad met presidentskandidaat Soekarnoputri. De gesprekken beperkten zich tot de gespannen sfeer op Ambon, het onafhankelijkheidsstreven van de RMS kwam niet ter sprake.

Wel sprak Gus Dur met de delegatie over vergaande autonomie voor de Molukken in de toekomst. Hij toonde zich gevoelig voor de kritiek op de situatie op Ambon en beloofde na de kabinetsformatie werk te maken van het indammen van de onlusten.

Daarbij vroeg Gus Dur de hulp van de RMS-regering in ballingschap. Met hen wil hij een massabijeenkomst op Ambon houden, die moslims en christenen tot elkaar moet brengen. ,,Omdat wij in Nederland weten hoe het is als moslims, christenen en andersgelovigen samen te leven'', zei ds. J. Rutumalessy.

Deze synodevoorzitter van de Moluks-evangelische kerk (GIM) is niet beducht voor de moslimpresident. Hij typeert Gus Dur als een verdraagzame moslim, die de 'islamfundamentalisten tot bedaren zal brengen'. Ook stelde de nieuwe Indonesische president forse investeringen op de Molukken in het vooruitzicht.

Bij Soekarnoputri vond de delegatie geen gehoor voor hun zorg over de situatie op Ambon.

De voorzitter van het Volkscongres, Amien Rais, uitte tegenover de delegatie kritiek op de rol van het Indonesische leger op Ambon. Hij omschreef de rellen daar als 'goed gepland, goed georganiseerd en goed gefinancierd.' Ook noemde Rais het onbegrijpelijk dat het leger er niet in slaagt de orde te herstellen.

De Molukse delegatie is ervan overtuigd dat de dagen van generaal Wiranto als opperbevelhebber zijn geteld. Dat hebben ze van verschillende kanten vernomen. Matulessy: ,,Ik verwacht dat Wiranto opstapt. Er zullen dan nieuwe generaals komen die de oorlog in de verschillende gebieden zullen indammen.''

De Molukse delegatie zag uiteindelijk af van een bezoek aan Ambon zelf. De situatie daar was te gevaarlijk. Vooraf stelde ze de Nederlandse regering op de hoogte van haar reis, maar ze kreeg geen actieve steun.

Desondanks mag het eerste diplomatieke contact tussen de Molukse republiek in ballingschap en de Indonesische regering een doorslaand succes heten. Matulessy temperde al de euforie die binnen de Molukse gemeenschap in Nederland is ontstaan over de trip. ,,Dit ís een historisch moment. Maar laten we beseffen dat het een klein stapje is. Er is nog een lange weg te gaan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden