Rk tijdschrift Catholica valt uiteen

Catholica-schrijvers Eric van Goor en Tom Zwitser gooien de handdoek in de ring. Zij stappen per direct uit de redactie van tijdschrift en weblog Catholica, dat binnen de rk kerk in Nederland en Vlaanderen een rechts-orthodox geluid vertolkt, met een maandelijkse oplage van tweeduizend.

Begin augustus bleken Van Goor en Zwitser - beiden zijn van protestantse komaf en bekeerden zich onlangs tot het katholicisme - op de maillijst van Anders Breivik te staan. Dat riep ongemakkelijke vragen op. Het aartsconservatieve gedachtegoed van de Catholica-scribenten bleek veel overereenkomsten te vertonen met dat van de Noorse massamoordenaar.

Toch heeft het vertrek van de beide redacteuren volgens Eric Goris, hoofdredacteur van Catholica, 'niets' te maken met de affaire-Breivik.De onenigheid - "zo zou ik het zelf niet noemen" - dateert volgens hem al van lang daarvoor.

Hoe dat zo?
"Er was een verschil in visie. Van Goor en Zwitser wilden dat het blad meer nadruk zou leggen op maatschappelijke kwesties. Met een katholieke ondertoon, dat wel, maar voor hun part hoefden de auteurs niet per se katholiek te zijn. Daar was het bestuur het niet mee eens. Zij wilden dat Catholica een blad voor en door katholieken zou zijn. Maar dat betekent niet dat Van Goor en Zwister de wacht is aangezegd. Zij hebben zelf deze stap gezet."

En de affaire-Breivik heeft er dus niets mee te maken?
"In het geheel niet. Er zijn gelukkig nog altijd mensen in deze wereld die de houding aannemen van: 'de honden blaffen, de karavaan trekt verder'. Dat deed het bestuur ook."

U zegt het met een zucht.
"Ik word zo moe van al die mensen die aanleidingen zoeken om nieuws te maken. Ze kloppen de boel net zolang op tot het nieuws er is. Nu u weer. Er bestaat geen verband. Uw vermoedens zijn niet juist."

Maar op uw website wordt gesproken van 'tweespalt'. Er is toch iets aan de hand.
"Laat ik het zo zeggen: ik ben een man van de kerk. Toen ik Eric van Goor zeven maanden geleden opvolgde als hoofdredacteur zei ik: ik wil dat Catholica gepolijster, beschaafder en inhoudelijker wordt. Wij moeten de redelijkheid terugvinden. Ook zeer conservatieve geluiden kunnen op een beschaafde toon gebracht worden, vind ik."

Die beschaafde toon was er dus niet altijd?
"Op het moment dat ik teksten onder ogen krijg waarin mensen uit hun waardigheid worden gezet... De polemieken die op een gegeven moment worden gevoerd..."

Waar doelt u nu precies op?
"Een concreet voorbeeld kan ik u niet geven. Het is een onderbuikgevoel. Ik vond hun toon, hoe zal ik het zeggen..."

...onbeschaafd.
"Dat is een erg groot woord. Te fel msischien, te strijdlustig. Dat wel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden