Rk site verwijdert opiniërend artikel

Katholiek Nederland, de website van de rooms-katholieke kerk in Nederland, heeft gisteren een column verwijderd van dominee Bas Plaisier.

Van onze redactie religie & filosofie

Plaisier, theoloog, predikant en tot juni 2008 scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, schreef sinds vorig jaar tien columns voor de website van omroep RKK.

Zijn laatste column, onder de kop ’Besmeurd Instituut’, verscheen donderdagmiddag om twaalf uur op de site en werd diezelfde avond verwijderd.

Leo Fijen is hoofd van omroep RKK, die in handen is van de Nederlandse bisschoppen. Hij noemt het voorval een ongelukkige samenloop van omstandigheden. „Juist donderdag hebben we, gezien alle hectiek, besloten de berichtgeving de komende twee maanden te beperken tot de feiten. We schrappen daarom alle columns. We hebben helemaal niets tegen Plaisier, maar vanwege alle onrust willen we even niet opiniëren.”

Dat de column al een aantal uren op de site stond, komt doordat de nieuwe beleidslijn donderdag pas later op de dag aan de redactie van Katholiek Nederland bekend werd gemaakt. „Hij stond er al op, en toen moest-ie eraf”, zegt Fijen.

Bas Plaisier begrijpt dat Katholiek Nederland de discussie rondom alle misstanden in de kerk niet wil aanvoeren. „Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat ze de zaak willen downgraden.”

In zijn column schrijft Plaisier onder meer: ’...het is dubbel pijnlijk als je ziet hoezeer de Katholieke Kerk in Nederland (en daarbuiten) in verwarring is en alle regie lijkt te zijn kwijtgeraakt en daarmee de schade alleen nog maar groter maakt.’

Plaisier is gebeld door Fijen. „Ik heb altijd kunnen schrijven wat ik wil. Fijen zei dat het ook niet gaat om mijn column als zodanig. Ik voel me daarom niet gepasseerd. En ik ben zeker niet uit op een rel.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden