Rk pastor in Huis VS

Daniel Coughlin, geestelijk raadsman van het rooms-katholieke aartbisdom Chicago, is benoemd tot pastor van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij volgt de lutherse dominee James Ford op die, na 21 jaar, met pensioen gaat. Door een rooms-katholiek als pastor te benoemen breekt het Congres met een traditie van ruim twee eeuwen waarbij de 'chaplain' steeds een protestant was.

Eind vorig jaar brak er een forse rel uit toen een gemengde commissie van Democraten en Republikeinen de als nummer één op de voordracht staande pater Tim O'Brien passeerde voor de presbyteriaanse predikant Charles Wright die nummer laatst was. Rooms-katholieke afgevaardigden beschuldigden hun protestantse collega's van antipapisme. Als gevolg van alle rumoer trok Wright zich terug en opende zo de weg voor Coughlin die conservatiever is dan geloofsgenoot O'Brien.

De 'chaplain' van het Huis spreekt volgens het reglement een kort gebed om Gods leiding uit aan het begin van elke zittingsdag. Daarnaast loopt hij op Capitol Hill rond om desgevraagd pastorale adviezen te geven. Niet iedereen, stelt Norman Ornstein van 'Roll Call', de krant van de Hill, is geschikt voor de functie. De pastor dient te weten onder welke druk politici opereren en met welke frustraties ze daarbij kunnen rondlopen en hij moet er zijn voor mannen en vrouwen van verschillende politieke en geloofsrichtingen.

Reden waarom veel kranten in het land zich afvragen of het niet veel beter zou zijn de post van 'chaplain' te laten rouleren tussen christenen, joden, boeddhisten en moslims.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden