Rk-kerken: Washington bedreigt onze godsdienstvrijheid

Een non krijgt tijdens de Wereldjongerendagen van 2005 in Keulen een condoom aangeboden. Beeld AFP
Een non krijgt tijdens de Wereldjongerendagen van 2005 in Keulen een condoom aangeboden.Beeld AFP

De rooms-katholieke kerk gaat in de Verenigde Staten in de bres springen voor godsdienstvrijheid. Dat fundamentele recht zou onder vuur liggen, nu het Witte Huis ook katholieke zorginstellingen wil verplichten om voorbehoedsmiddelen te verstrekken.

Kerken en rooms-katholieke organisaties voerden de afgelopen maanden een felle lobby tegen de voorgenomen wet. Ook een voorgestelde compromis waarbij niet de werkgever, maar de verzekeringsmaatschappij voor voorbehoedsmiddelen betaalt werd door de kerk verworpen.

De wet past volgens de bisschoppen in een negatieve trend. In een aantal plaatsen zouden katholieke pleegzorg en liefdadigheid zijn gesneuveld omdat de organisaties weigerden om kinderen bij homokoppels of ongetrouwde stellen te plaatsen.

Door een recente wijziging moet de kerkelijke vluchtelingenhulp soms medewerking verlenen aan het voorschrijven van anticonceptiva of abortusbehandelingen.

Gemeenschappelijk belang
Godsdienstvrijheid draait niet enkel om het bezoeken van de zondagsmis of het thuis bidden van een rozenkransgebed, stelt de bisschoppenconferentie in een verklaring. 'Het gaat erom of we onze bijdrage kunnen leveren aan het gemeenschappelijk belang van alle Amerikanen. Kunnen we de goede werken waartoe ons geloof oproept wel doen zonder dat we dat geloof compromitteren?'

De campagne heeft een landelijk karakter en loopt voor minstens een paar jaar. Priesters zullen thema's rond godsdienstvrijheid agenderen, beloven de bisschoppen. Ook moet het onderwerp in kerkbladen meer besproken worden. 'De godsdientvrijheid ligt onder vuur', vinden de bisschoppen. 'Zowel hier als in het buitenland.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden