Rk kerk zuivert nieuwe opleiding

door Marc van Dijk en Lodewijk Dros

De Nederlandse bisschoppen gebruiken de vorming van één Katholieke Theologische Faculteit in Utrecht om het docentenbestand te schonen.

Bisschop Eijk, die alle medewerkers beoordeelt op hun trouw aan de katholieke leer, vindt enkele gerespecteerde academici niet aan de eisen voldoen. Vrouwenstudies zijn geschrapt.

„Dat de docenten van de nieuwe katholieke faculteit streng worden gescreend, verbaast me niet”, zegt Willemien Otten. Zij is hoogleraar geschiedenis van het christendom in Utrecht en hoofd van het openbare departement theologie binnen de faculteit Geesteswetenschappen.

Wel vindt Otten de screening ’zorgelijk’. De vakgroep vrouwenstudies doorstond de toets der Vaticaanse kritiek niet. Ook voor moraaltheoloog Frans Vosman was geen plaats. Alleen docenten die ’fundamenteel loyaal zijn aan Rome’ mogen doceren aan de rk faculteit die maandag opengaat. Volgens Otten is het een uiting van de ’restauratieve wind die momenteel door de rk kerk waait’.

Otten vindt de koers van dergelijke confessionele instellingen een ’doodlopende weg’. „Het moet in de universitaire wereld gaan om excellentie, niet om loyaliteit aan een religie.” Bovendien, zegt Otten, valt de nieuwe faculteit wel direct onder de bisschoppen, ’maar de opleiding wordt helemaal door de overheid betaald’. „En die zou zich moeten richten op een overkoepelend beleid voor een multireligieus Nederland. De overheid kan hier niet mee doorgaan en voor elke stroming een eigen instelling inrichten, van humanisten tot boeddhisten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden