Rk kerk: verbod op zingen van 'Stille Nacht' is onzin

Nachtmis in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.Beeld anp

In rooms-katholieke kerken mogen volgende maand gewoon kerstliederen als 'Stille nacht' en 'De herdertjes lagen bij nachte' worden gezongen. Geruchten over een boycot berusten op een misverstand.

Omroep Brabant meldde vrijdagmiddag dat de liederen dit jaar niet zijn opgenomen in de liturgieboekjes. Volgens norbertijner monnik Joost Jansen uit Heeswijk-Dinther, die verantwoordelijk is voor het drukken van de boekjes, zijn er bij de samenstelling 'heel wat verzuchtingen geslaakt'.

'Het besluit om deze populaire liedjes niet meer mee te nemen in de wekelijkse preek- en liedboekjes in de kerk, is door Rome genomen', vertelde Jansen aan de regionale omroep. 'Maar dat doet Rome alleen maar op voordracht van de Nederlandse bisschoppen. Die vinden de liedjes blijkbaar niet meer geschikt.'

Geen boycot, eerder een technisch probleem
De referent van de Nederlandse Raad voor Liturgie, bisschop Jan Liesen, stelt in een communiqué dat de geruchten over een boycot 'niet overeenstemmen met de feiten'. De 'geliefde liederen' blijven toegestaan.

'Stille Nacht' komt dit jaar inderdaad niet voor in de boekjes, vertelt de Osse pastoor Cor Mennen aan Trouw. Mennen, die als adviseur betrokken is bij de samenstelling van de boekjes, spreekt van een technische verandering.

Tot voor kort legden de samenstellers hun gekozen liederen ter goedkeuring voor aan de bisschoppen. Sinds een paar maanden is de aanpak volgens Mennen omgedraaid. Liederen hoeven niet individueel te worden voorgelegd, maar de samenstellers mogen alleen liederen opnemen die op een lijst staan met reeds goedgekeurde exemplaren.

Mennen: 'Met deze aanpak willen we voorkomen dat we iedere keer in discussie moeten over individuele liederen. Stille Nacht nog niet op de lijst, maar de goedkeuring is voor zover ik weet slechts een kwestie van tijd. Het lied is onomstreden. Parochies doen niets verkeerd als ze het toch gewoon laten zingen.'

 
We werken nu met een lijst van goedgekeurde liederen. Dat Stille Nacht er nog niet op staat, is slechts een kwestie van tijd
Pastoor Cor Mennen, die betrokken is bij de samenstelling van de liedboekjes
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden