opinie

Rk kerk heeft hier genoeg bouwstenen

Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht en kardinaal, in de kapel van het Aartsbisschoppelijk Paleis, afgelopen januari. Beeld Jörgen Caris
Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht en kardinaal, in de kapel van het Aartsbisschoppelijk Paleis, afgelopen januari.Beeld Jörgen Caris

Het rigoureuze sluitings- en concentratiebeleid van kardinaal Eijk heeft catastrofale gevolgen gehad voor de geloofsgemeenschap, stelt Ad de Groot, voorzitter van Bezield Verband Utrecht.

Kardinaal Eijk kijkt in een interview (Trouw, 26 januari) tevreden terug op de afgelopen tien jaar. Die tevredenheid wordt niet door iedereen gedeeld. Zo spreekt Jozef Wissink, emeritus-hoogleraar theologie, in een publicatie van 'De verwoesting van een bisdom: het masterplan van kardinaal Eijk'.

Als Bezield Verband Utrecht hebben wij in de afgelopen jaren meer dan honderd geloofsgemeenschappen ondersteund die in de verdrukking kwamen door het beleid van kardinaal Eijk. Wij hebben de catastrofale gevolgen van zijn beleid van dichtbij kunnen ervaren.

Gedwongen fusies

Direct na zijn benoeming begon mgr. Eijk het aartsbisdom ingrijpend te reorganiseren. Zo werden alle ruim 325 parochies al dan niet gedwongen gefuseerd en uiteindelijk verdeeld onder zeventien overgebleven pastoors. Daarop volgde een golf van kerksluitingen.

Eind 2014 schrijft kardinaal Eijk in een brief dat hij verwacht dat rond 2028 circa 300 van de ruim 325 kerken gesloten zullen zijn. Alleen de bij decreet aangewezen eucharistische centra blijven over, bijna allemaal gelegen in de steden. Omdat bij gedwongen sluitingen minder dan 10 procent van de gelovigen bereid blijkt over te stappen naar zo'n eucharistisch centrum, heeft een religieuze ontvolking van het platteland plaats.

Van de huidige 750.000 geregistreerde rooms-katholieken in het aartsbisdom zullen minder dan 10.000 kerkgangers over blijven. Een 'heilige restkerk'. De kardinaal spreekt in dit verband van een uitzuiveringsproces, waarbij de 'echte' katholieken zullen overblijven.

Alternatief

Het probleem waarmee de rk kerk in West-Europa geconfronteerd wordt, is duidelijk: steeds minder priesters en leeglopende kerken. Zeker is dat veel kerken gesloten moeten worden. Maar er is een alternatief voor het rigoureuze sluitings- en concentratiebeleid van kardinaal Eijk. Dat is destijds al uitgewerkt door kardinaal Simonis in zijn beleidsstuk 'Op weg naar missionaire gemeenschappen'. Daarin worden lokale geloofsgemeenschappen gezien als de bouwstenen van de kerk, met inbreng van goed opgeleide leken en priesters die rondtrekken, zoals in grote delen van de wereldkerk gebruikelijk is.

Dit is niet alleen de beleidsvisie van andere bisschoppen, zoals De Korte, maar ook van paus Franciscus. Met een minder rigide regelgeving en de wervingskracht van missionaire gemeenschappen zullen minder gelovigen de kerk de rug toekeren waardoor per saldo minder kerken gesloten hoeven te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden