Update

Rk-bestuur doet eigen kerk in de ban na 'heiligschennis'

De Utrechtse Willibrorduskerk, vijf jaar geleden bij de inwijding.Beeld anp

In de Sint Willibrorduskerk in Utrecht vinden voorlopig geen eucharistievieringen meer plaats, omdat zij is 'ontwijd' door een 'godslasterlijk' toneelstuk. Het kerkbestuur vergadert later deze week over de vraag of het neogotische gebouw uit 1877 permanent in de ban moet.

In een verklaring stelt de stichting die de rk-vieringen verzorgt dat de voorstelling die sinds donderdag in de kerk wordt opgevoerd, 'De uitvaart' van theatermaker Dries Verhoeven, 'duidelijk een ontwijdend karakter' heeft.

Het satirische stuk beklaagt zich over zaken als het afnemende maatschappelijke draagvlak voor kunst en geeft die thema's de laatste eer: een begrafenis volgens de rooms-katholieke liturgie. Donderdag werd bijvoorbeeld de kunst ten grave gedragen. De voorstelling maakt deel uit van het SPRING Festival, dat deze maand op verschillende locaties in de stad plaatsvindt.

Volgens de bestuursstichting, het St. Willibrord Apostolaat, vergrijpen de acteurs zich duidelijk aan een 'qausi-liturgie, gebaseerd op de riten en de teksten van de universele kerk. Ze zal zich daarom 'beraden op de thans noodzakelijke stappen'. 'Op dit moment lijkt duidelijk dat de Willibrorduskerk niet meer is te gebruiken voor de eredienst.'

De bestuurders hopen hun gemeenschap zo snel mogelijk te informeren over het hervatten van vieringen 'in een ander, werkelijk Godshuis'. De Willibrorduskerk is een van de weinige in Nederland waarin de mis in het Latijn wordt opgedragen.

Aartsbisschop Eijk beslist, maar zijn rechterhand heeft al gekozen
Voorzitter en pastoor Harry van der Vegt laat desgevraagd weten dat nog niet duidelijk is of het bestuur het gebouw - een van de meest indrukwekkende kerken van de stad - permanent in de ban wil doen. Wel is het een serieuze optie. Dat het St. Willibrord Apostolaat de voorstelling niet kon tegenhouden, komt doordat het niet de eigenaar van het gebouw is. De verhuurder was volgens Van der Vegt niet op andere gedachten te brengen.

Overigens heeft het oordeel over de ontwijding nog geen officiële status. Het kerkrecht schrijft voor dat alleen de bisschop mag besluiten wanneer een kerk ontheiligd is. In dit geval is dat aartsbisschop Wim Eijk. Het aartsbisdom is wel al betrokken bij de kwestie, want in het kerkbestuur zit ook Eijks rechterhand Hans Zuijdwijk. Het gebeurt zelden dat een bisschop zo'n besluit moet nemen.

Hieronder vindt u een ingekorte registratie van de voorstelling.

Aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht, in 2008 bij de wijding van de Willibrorduskerk. Het godshuis werd in de jaren '70 eigendom van een parochie die niet onder Rome en het aartsbisdom viel. In 2008 keerde het terug.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden