RIVM vangt bot bij rechter over kritische huisarts Van der Linde

'Raar, ik mag van belangenverstrengeling blijven spreken'

Het RIVM en viroloog Roel Coutinho hebben hun proces tegen de kritische huisarts Hans van der Linde verloren. De rechter ziet Van der Linde's beschuldiging van belangenverstrengeling aan Coutinho's adres niet als smaad.

Coutinho en het RIVM spanden een proces aan tegen Van der Linde, die vorig jaar in diverse media nut en noodzaak betwistte van de jaarlijkse griepprik. Daarbij beschuldigde hij Coutinho, door zijn banden met de farmaceutische industrie, van belangenverstrengeling. De rechtszaak was van meet af aan omstreden. Hoogleraren riepen in een open brief op af te zien van de rechtsgang waar juist een academisch debat op zijn plaats zou zijn. Sympathisanten richtten een steunfondsje op, bevreesd voor een lange procesgang die de huisarts financieel zou kunnen ruïneren en dus monddood maken.

De rechter oordeelt nu dat Van der Linde zijn beschuldiging niet hard kan maken. "Hij heeft Coutinho dus ten onrechte in verband gebracht met belangenverstrengeling."

Of dat onrechtmatig is, hangt af van de context van de uitspraken, vervolgt de rechtbank, die conform de wens van de arts een interview in Trouw buiten beschouwing laat. Daarin opende Van der Linde zijn aanval, maar voor de tekst vindt hij zichzelf niet verantwoordelijk omdat hij die niet teruglas voor publicatie. Met een aantal passages in het interview was hij het achteraf niet eens.

Wel staat de rechtbank stil bij uitspraken in radio- en tv-programma's. Daarbij gaat het volgens haar toch vooral om een publiek debat, met voor- en tegenstanders. "In die context heeft Van der Linde de grenzen van het betamelijke niet overschreden." Bovendien antwoordde de huisarts ontkennend op de vraag van een tv-interviewer of Coutinho niet integer is. "Daarmee neemt hij de eerdere suggestie weer terug dat Coutinho persoonlijk voordeel heeft bij de griepvaccinatie", aldus het vonnis.

Dat de Staat de vrijheid van meningsuiting heeft geschonden door de zaak voor de rechter te brengen, zoals Van der Linde beweert, vindt de rechtbank onzin. Voor monddood maken is meer nodig; het structureel, voortdurend en zonder goede reden vervolgen. Maar Coutinho en het RIVM hebben eenmalig een verzoek gedaan Van der Linde's uitspraken te toetsen, aldus de rechtbank.

Het RIVM en Coutinho zijn tevreden met het vonnis, omdat volgens de rechter van belangenverstrengeling niets is gebleken. Van der Linde spreekt van een merkwaardig oordeel. "Ik heb gezegd dat er sprake is van belangenverstrengeling, maar heb dat kennelijk volgens de rechtbank onvoldoende waargemaakt. Toch mag ik dat wel blijven zeggen. Dat is toch raar?" Ook vindt hij het vreemd dat de rechter voorbijgaat aan Coutinho's deeltijdfunctie als hoogleraar in Utrecht, waar hij weldegelijk nauw samenwerkt in netwerken met farmaceutische bedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden