RIVM sleept huisarts voor de rechter

Roel Coutinho, directeur infectieziekten bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven, eist dat huisarts Hans van der Linde uitlatingen terugneemt waarin hij de wetenschapper beschuldigt van belangenverstrengeling bij de discussie over griepvaccinatie. Coutinho en zijn werkgever RIVM stappen naar de rechter.

Joop Bouma

De huisarts uit Capelle aan den IJssel ageert al jaren tegen de jaarlijkse griepprik. Volgens hem is er geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid. Het maandblad Geneesmiddelenbulletin kwam onlangs tot dezelfde conclusie. De huisarts zei afgelopen woensdag in Trouw dat Coutinho als wetenschapper veel heeft samengewerkt met de farmaceutische industrie.

Opmerkingen schadelijk
De afgelopen jaren worden volgens Van der Linde steeds grotere groepen gezonde mensen ingeënt. Dat kwam mede "door de rol van adviseurs op het terrein van vaccinatie, zoals Ab Osterhaus en Roel Coutinho", aldus Van der Linde in Trouw.

Voor Radio 1 en in het programma 'Moraalridders' van de EO herhaalde Van der Linde dat banden van wetenschappers met de vaccinindustrie medische standpunten beïnvloeden. Coutinho vindt de opmerkingen van de huisarts smadelijk en ondermijnend voor het vertrouwen van de bevolking in het RIVM als 'leidinggevende instantie bij uitbraken en epidemieën van infectieziekten in Nederland'.

Belangenverstrengeling
André van der Zande, directeur-generaal van het RIVM, eiste daags na de publicatie dat Van der Linde zijn uitlatingen inslikte. Maar de huisarts vindt dat hij geen onwaarheden over Coutinho en andere wetenschappers heeft verkondigd.

"Het is nu eenmaal de afgelopen jaren genoegzaam aangetoond dat hechte banden tussen industrie en wetenschap tot belangenverstrengeling leiden", aldus Van der Linde.

De directeur van het Centrum voor Infectieziekten kreeg eerder dit jaar een dubbele benoeming als hoogleraar voor 'Utrecht Life Sciences', een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Utrecht, publieke instanties en het bedrijfsleven. Farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline, leverancier van vaccins, zoals Gardasil tegen baarmoederhalskanker, is één van de partners van dit project.

Leerstoel
Coutinho werd gelijktijdig benoemd tot hoogleraar aan de faculteiten geneeskunde en diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Coutinho gaat zich volgens de universiteit richten op de epidemiologie en de preventie van infectieziekten op het grensvlak tussen mens en dier.

Daar concentreert zijn werk zich op het Castellum-project van de universiteit, dat gericht is op het ontwikkelen van vaccins voor dieren. Bij dit miljoenenproject wordt nauw samengewerkt met farmaceutisch bedrijf MSD Animal Health.

Coutinho en het RIVM willen niet op vragen ingaan. "De zaak is nu onder de rechter", aldus een woordvoerder. Over het hoogleraarschap zegt het RIVM in een schriftelijke verklaring: "Deze leerstoel wordt betaald door het Universitair Medisch Centrum Utrecht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden