RIVM: onveilig seksueel gedrag neemt toe

(Novum) - Onveilig seksueel gedrag blijft toenemen. Het aantal gevallen van chlamydia en het aantal hiv-besmettingen zijn vorig jaar opnieuw gestegen. Alleen syfilis en gonorroe kwamen minder vaak voor. Dat blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds 2000 neemt het aantal gevallen van hiv, chlamydia en ook syfilis toe. Vorig jaar daalde het aantal nieuwe gevallen van syfilis met acht procent, maar het aantal besmettingen ligt nu op het niveau van voor de aidsepidemie in de jaren tachtig, zegt woordvoerder Marita van de Laar van het RIVM.

Volgens Van de Laar duiden de cijfers op een toename van onveilig seksueel gedrag. Maar ook verbeterde registratie, verhoogde alertheid op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en een actiever testbeleid zorgen voor een toename van het aantal geregistreerde gevallen.

Chlamydia kwam van de geslachtsziekten vorig jaar verreweg het meeste voor, in 5146 geregistreerde gevallen, gevolgd door gonorroe, waaraan 1494 mensen leden. Syfilis kwam voor bij 577 mensen en 269 mensen werden positief getest op hiv.

Vooral het aantal besmettingen met hiv steeg vorig jaar, met 22 procent. Binnen de groep homo- en biseksuele mannen is deze stijging zelfs 27 procent. Het aantal nieuwe gevallen van gonorroe nam af met drie procent, behalve bij homo- en biseksuele mannen. Bij hen was juist een stijging van het aantal gonorroebesmettingen te zien van tien procent.

Ook de toename van het aantal heteroseksuele mannen met syfilis met ruim elf procent gaat in tegen de algemene dalende trend. Bij homo- en biseksuele mannen is voor het eerst sinds jaren een afname van het aantal syfilisbesmettingen waarneembaar.

Het expertisecentrum voor geslachtsziekten Soa Aids Nederland, laat woensdag in een reactie weten de cijfers van het RIVM verontrustend te vinden. Soa Aids Nederland wil dat het aantal soa-testen, met name op chlamydia, in 2009 met een kwart is verhoogd. Daarnaast pleit de organisatie voor meer bewustwording van de risico's van onveilig vrijen, vooral onder homo- en biseksuele mannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden