Coronavirus

RIVM: Half miljoen Nederlanders is mogelijk al besmet geweest

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, woensdagochtend tijdens een Kamerbriefing over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Beeld ANP
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, woensdagochtend tijdens een Kamerbriefing over de ontwikkelingen rond het coronavirus.Beeld ANP

Naar schatting heeft zo’n drie procent van de Nederlanders inmiddels antistoffen aangemaakt tegen het coronavirus.

Daarmee zouden zij in meer of mindere mate immuun kunnen zijn voor de ziekte Covid-19, zo zei RIVM-hoofd Jaap van Dissel vanochtend tijdens een briefing aan de Tweede Kamer. De schatting is gebaseerd op de eerste resultaten van een nog te publiceren bloedonderzoek door de bloedbanken van Sanquin. Als de schatting klopt, zou dat betekenen dat circa 500.000 Nederlanders antistoffen hebben opgebouwd, en dus al besmet zijn, of zijn geweest, met het virus.

Recent meldde Van Dissel dat corona-patiënten met milde klachten vermoedelijk minder bestand zijn als ze het virus nog een keer tegenkomen. Ze bouwen minder antistoffen op. Toch zijn antistoffen, in welke mate ook, belangrijk voor afweer, stelt hij. “Elke afweer gaat ons helpen, omdat het een toegevoegde barrière geeft voor het virus om zich breed te verspreiden.”

‘De maatregelen werken’

Jaap van Dissel van het RIVM zei in zijn briefing aan Kamerleden ook dat social distancing heeft gezorgd voor een afname van contact tussen mensen onderling van zo’n 64 tot 75 procent. Dat leidde tot een lagere besmettingsgraad - het zogenoemde reproductiegetal, dat nog altijd onder de 1 ligt. Dat betekent dat het aantal mensen dat door een besmet persoon vervolgens besmet wordt, gemiddeld minder dan één is. ‘De maatregelen werken dus’, aldus Van Dissel. Wel benadrukte hij dat één van de criteria om de coronamaatregelen te versoepelen is dat dit getal langere tijd onder de 1 ligt.

Een ander criterium is dat de druk op de intensive care-afdelingen langere tijd moet zijn weggenomen. Vooralsnog is die druk er nog altijd, maar het RIVM concludeert inmiddels wel dat de piek op de ic-afdeling achter de rug is. Het spreekt van een ‘afvlakking van de curve’. De afgelopen dagen nam het aantal bezette bedden op deze afdelingen bijna dagelijks af, zo kwamen er gisteren 24 bedden vrij. Nog 1279 coronapatiënten liggen in Nederland op de intensive care.

Officieel dodental coronavirus stijgt met 181 naar 3315

Het aantal Nederlandse doden door het coronavirus is opgelopen tot zeker 3315. Van deze mensen stond vast dat ze waren besmet met het virus. Het RIVM heeft donderdagmiddag 181 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD’en.

Het werkelijke dodental is hoger, omdat de registratie diverse beperkingen kent. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daarop zijn getest, ontbreken in de statistieken. Ook geven GGD’en sterfgevallen vaak pas na een of meerdere dagen door, waardoor de registratie wat achterligt op de werkelijkheid.

CBS-cijfers over de sterfte in Nederland en de sterfte in verpleeghuizen doen vermoeden dat het werkelijke aantal overledenen als gevolg van het virus een stuk hoger ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden