RIVM geeft Klebsiella-test aan Nederlandse ziekenhuizen

Ziekteverwekker uit Maasstad kan snel worden opgespoord

Alle Nederlandse ziekenhuizen krijgen de beschikking over een test waarmee ze snel kunnen aantonen of een patiënt besmet is met de bacterie uit het Maasstad Ziekenhuis. De test is sinds gisteren gratis aan te vragen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het gaat om de bacteriestam Klebsiella Oxa-48. Vanuit het Rotterdamse ziekenhuis, waar een maandenlange uitbraak heerste, kan de ziekteverwekker zich ongemerkt naar andere instellingen hebben verspreid. De bacil is een paar jaar geleden voor het eerst opgemerkt in Turkije en wint nu snel terrein in de rest van Europa.

Met het oog op de isolatie van besmette patiënten is het nodig om infecties snel aan te tonen. Dat kan nu. "Je neemt een kweekje uit het rectum, zet dit één nacht in de stoof en de volgende ochtend weet je het resultaat", zegt epidemioloog Hajo Grundmann van het RIVM. Tot nu toe duurde de bepaling minimaal vijf dagen, en dan moest het kweekje eerst ook nog worden opgestuurd naar het RIVM.

De snelle test kan van pas komen bij de tweeduizend mogelijk besmette personen die de afgelopen maanden in het Rotterdamse ziekenhuis hebben gelegen. Een groot aantal van hen moet nog op dragerschap worden gecontroleerd. Patiënten die vanuit het Maasstad zijn overgeplaatst naar een verpleeghuis, kunnen er eveneens baat bij hebben. "In zulke tehuizen kun je mensen moeilijk isoleren", zegt Grundmann. "Daar leent de omgeving zich slecht voor. Je moet daarom snel duidelijkheid hebben."

De test registreert de aanwezigheid van twee soorten resistentie in het DNA van de bacterie. Tegelijk analyseert hij ook de rest van het DNA van de ziekteverwekker, om te controleren of het exact dezelfde bacteriestam betreft als in Rotterdam, en niet één van de tweehonderd andere Klebsiella-varianten.

Een vergelijkbare integrale DNA-analyse is dit jaar voor het eerst in wetenschappelijk verband uitgeprobeerd op de EHEC-bacterie, die in Duitsland ruim vijftig doden heeft veroorzaakt. De methode bleek in principe bruikbaar. De toepassing bij Klebsiella, ontwikkeld door een internationaal team onder leiding van Grundmann, is wereldwijd de eerste waar patiënten concreet van zullen profiteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden