Rivalen Madagaskar begraven de strijdbijl

De belangrijkste politieke partijen in Madagaskar hebben een akkoord bereikt over een eenheidsregering.

Na maanden van politieke crisis hebben Madgaskars politieke rivalen Andry Rajoelina en Marc Ravalomanana gisteren in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo de strijdbijl begraven. In onderhandelingen onder bemiddeling van de Mozambikaanse oud-president Joaquin Chissano kwamen zij overeen de macht te delen in een interim-regering.

De overgangsregering moet in september aantreden en vijftien maanden aanblijven om nieuwe verkiezingen onder internationaal toezicht te organiseren. „Of de verkiezingen ook werkelijk democratisch zullen zijn, is moeilijk te zeggen in een pseudo-democratie als Madagaskar”, zegt Anton Dekkers van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (Niza). „Ze zullen Rajoelina en Ravalomanana wel meer legitimiteit geven dan ze tot nu toe hadden.”

Voormalig zakenman en ex-dj Rajoelina, die in maart de macht greep met steun van het leger, noemde het akkoord van Maputo een overwinning voor Madagaskar, ’omdat het leidt tot verandering ’. Het eiland in de Indische Oceaan raakte geïsoleerd nadat Rajoelina president Ravalomanana verdreef. De Afrikaanse Unie en het regionale samenwerkingsverband SADC weigerden Rajoelina's regering te erkennen en schorsten Madagaskar. Ook de Verenigde Staten schortten alle niet-humanitaire hulp op.

Opmerkelijk is dat oud-presidenten Didier Ratsiraka (1975-1992 en 1997-2002), in 2002 verjaagd vanwege corruptiebeschuldigingen en Albert Zafy (1993-1997) bij de onderhandelingen tussen Rajoelina en Ravalomanana betrokken zijn. „Deze oud-leiders vertegenwoordigen de oude elite van Madagskar”, legt Dekkers van het Niza uit.

„Ravalomanana en Rajoelina hebben beiden een wankele aanhang onder hun doelgroep: de arme bevolking langs de kust. Om echt stevig in het zadel te zitten hebben ze de steun nodig van de politieke baronnen uit het binnenland. Deze figuren maken de dienst uit in het leger en het bedrijfsleven, zij zijn de mensen die het Malagassische koninkrijk van oudsher besturen. Zonder hen zijn de rivalen nergens.”

Miljonair Ravolamanana wilde zijn land vooruit helpen, maar communiceerde te weinig met de bevolking. Toen hij zonder echt overleg besloot een groot stuk land te leasen aan het Zuid-Koreaanse bedrijf Daewoo zette dat veel kwaad bloed.

Er hing Ravalomanana, die naar Zuid-Afrika vluchtte, eerst nog een zware boete boven het hoofd wegens corruptie. Dat lijkt een politiek gekleurd vonnis. De afgezette president ontkent de beschuldigingen, en hij noemde Rajoelina een onruststoker. Bij rellen rond de machtsstrijd kwamen ongeveer honderd mensen om het leven.

Volgens de huidige overeenkomst kan Ravalomanana terugkeren zonder te hoeven vrezen voor aanklachten met betrekking tot zijn regeerperiode. Hij wil pas naar Madagaskar terugkeren als de toestand er is gestabiliseerd. Hij zei gisteren niet zelf plaats te zullen nemen in de interim-regering, maar er wel actief aan te willen bijdragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden