Ritzen is de big spender in paars wagenpark

De ministers in het huidige kabinet rijden vooral in auto's uit de duurdere middenklasse. Het accent ligt op comfort en niet op het uiterlijk vertoon. In het leasewagenpark van het kabinet staan geen Porsches, Mercedessen of Bentleys. De enige echte patserauto is van minister Wijers (economische zaken). Laten we het er maar op houden, dat hij in zijn kringen alleen serieus wordt genomen, als hij voorrijdt in zijn Buick Park Avenue aut.

BIJDRAGE: AFRA BOTMAN; RUTGER VAHL

De Autokampioen, uitgave van de ANWB, onthult in het septembernummer in welke 'gouden koetsen' de ministers van het paarse kabinet rijden. Dat 'gouden' valt dus wel mee, alleen Ritzen (Citroën XM, ruim 107 000 gulden) en Wijers' Buick, ruim 113 000 gulden) komen boven de ton uit.

De overige ministers verplaatsen zich in Ford Scorpio's (Jorritsma, Kok, Melkert, Sorgdrager), waarde rond de 90 000 gulden of Peugeots 605 (Voorhoeve en Margreeth de Boer, door de Autokampioen 'Els de Boer' genoemd, waarde iets minder dan 90 000). Van Aartsen rijdt in een Volvo 850, Borst in een Renault Safane, Dijkstal in een Chrysler Vision. Van Mierlo en Zalm rijden in een BMW 525i.

Alle genoemde auto's zijn in de prijsklasse van rond de 90 000 gulden (het toegestane richtbedrag is ¿ 94 950, aldus het autoblad). Onderwijsminister Ritzen rijdt, als je kijkt naar de combinatie van aanschafprijs, kilometerprijs en brandstofkosten, het duurst, Pronk in zijn Audi a6 het goedkoopst. Ritzen verrijdt 6 120 gulden per maand; Pronk 3 010.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden