RITZEN AKKOORD.

RITZEN AKKOORD

TITUS BRANDSMA

De vijftigste sterfdag van verzetsstrijder en karmeliet Titus Brandsma (op 26 juli) zal op 1 november als nationale herdenking in Nijmegen gevierd worden. Premier Lubbers en bisschop Bar zullen dan een rede uitspreken en een krans leggen bij het monument voor Titus Brandsma, die in Nijmegen hoogleraar theologie was en in 1942 in het concentratiekamp Dachau stierf. In 1985 werd hij te Rome zalig verklaard.

EXCORCISTEN (1)

De ongeveer 20 Italiaanse duiveluitdrijvers willen een eigen bisschop, zodat ze 'met grotere winstkansen' de strijd met de volgens hen steeds machtiger duivel kunnen aanbinden. Ze hebben dit per brief laten weten aan de secretaris van de Italiaanse bisschoppenconferentie, mgr. D. Tettamanzi. Volgens de exorcist Raul Salvucci zoekt de duivel via zijn trawanten ook telefonisch contact met slachtoffers. Het is al voldoende dat iemand de hoorn opneemt en zich meldt. Weliswaar blijft het aan de andere kant van de lijn stil, maar, waarschuwt Salvucci, "het contact met de persoon die de hoorn heeft opgenomen, is voldoende om een golf van rampen op hem of haar af te sturen."

De Italiaanse bisschoppen creeerden vorig jaar een commissie voor de opleiding van exorcisten omdat er veel vraag naar hen zou zijn. De exorcist Gabriele Amorth wijt de toenemende behoefte aan de ontkerkelijking, die de duivel nieuwe kansen biedt. Minstens twaalf miljoen Italianen zoeken volgens Amorth, schrijver van een veel geraadpleegd handboek voor exorcisten, hun heil bij duivelse tovenaars en kaartlegsters of nemen deel aan spiritistische seances.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden