Ritueel slachten wordt hooguit wat lastiger

Met zijn convenant onverdoofd slachten zaait Henk Bleker verdeeldheid onder rabbijnen. Volgens opperrabbijn Ralbag is er geen orthodox-Joods leven in Nederland meer mogelijk. Rabbijn Van de Kamp noemt die uitspraak 'onzin'.

Het convenant onverdoofd ritueel slachten, opgesteld door staatssecretaris Bleker, maakt het orthodoxe Joden onmogelijk in Nederland te leven zoals zij dat zelf willen. Dat schrijft opperrabbijn Aryeh Ralbag in een brief aan de staatssecretaris. In NRC Handelsblad lichtte Ralbag deze week zijn standpunt toe. Hij vreest dat bij het toezicht op onverdoofd ritueel slachten de ambtenaar het zal winnen van de rituele slachter. Ook zegt hij dat hij bang is dat binnenkort ook de besnijdenis verboden zal worden. Opperrabbijn Ralbag woont in New York.

Zijn zorg wordt niet gedeeld door rabbijn Lody van de Kamp. Die noemt de uitlatingen van Ralbag 'onzin'. Volgens Van de Kamp heeft Ralbag te weinig gevoel voor de situatie in Nederland, omdat hij slecht een- of tweemaal per jaar hier komt. "Hij kan daardoor onmogelijk een goed beeld hebben van de Nederlandse samenleving. Ralbag had zijn brief beter intern kunnen versturen. Zijn eigen Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap heeft het convenant ritueel slachten immers ondertekend." Dat was te vroeg, volgens Van de Kamp. "De onderhandelingen waren nog bezig."

Van de Kamp erkent wel dat het convenant ritueel slachten, als dat geëffectueerd wordt, koosjer slachten lastiger zal maken. "Ik zie dat convenant als een uiting van een seculiere visie op de samenleving. Van die visie heeft heel religieus Nederland last."

Volgens Van de Kamp is er in Nederland in de praktijk wel voldoende ruimte om als orthodoxe jood te leven volgens de geldende voorschriften, ook na het convenant.

In juni stelden vertegenwoordigers van islamitische en joodse geloofsgemeenschappen, samen met de overheid en met belangengroepen van dierenwelzijn, een convenant op waarin dierenwelzijn gegarandeerd wordt maar onverdoofd slachten toch mogelijk is. Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap onderschrijft dit convenant.

In NRC zegt Aryeh Ralbag dat hij niet uitsluit dat het Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap het convenant met Bleker zal opzeggen. In dat geval zullen de orthodoxe rabbijnen opnieuw met de overheid aan tafel moeten, om van voren af aan te beginnen met het opstellen van regels voor onverdoofd ritueel slachten.

Onverdoofd slachten is in Nederland verboden. Bij wet is er een uitzondering gemaakt voor religieuze groeperingen voor wie het onverdoofd slachten zo heilig is, dat afschaffen geen optie is. Dit jaar is van de kant van de overheid ingegrepen in de praktijk van ritueel slachten. Het afwegen van het belang van dierenwelzijn enerzijds en godsdienstvrijheid anderzijds liet een smalle marge over om tot afspraken te komen. In overleg met joodse, islamitische en dierenwelzijnsgroeperingen stelde staatsecretaris Henk Bleker vervolgens een convenant op.

Opperrabbijn Ralbag heeft dat convenant destijds niet persoonlijk ondertekend, maar wel aan Bleker laten weten dat het in overeenstemming is met de joodse voorschriften.

Eerder dit jaar werd de Amsterdamse rabbijn Raph Evers door het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap geschorst omdat hij wel zijn handtekening had gezet onder het convenant, maar daarna tegenover de Conferentie van Europese Rabbijnen bezwaren tegen dat convenant had geuit.

Opperrabbijn Ralbag is begin dit jaar ook geschorst, wegens uitlatingen over homoseksualiteit. Homo's, zo bleek Ralbag eerder gezegd te hebben, zouden zich in therapie moeten laten genezen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden