Ritueel dierenleed

Toen ik over ritueel slachten schreef, kreeg ik veel reacties. Het is een heikel onderwerp. Eerst wilde een kamermeerderheid rituele slacht verbieden, nu brokkelt die meerderheid af. Met zo'n verbod kunnen politici scoren als dierenvriend en tegelijk als moslimvijand. Dat er behalve uit moslimkringen ook protest kwam van joodse zijde was even schrikken. Antisemiet willen de meeste politici niet genoemd worden.

Het beschermen van dieren om religieuze groepen te vernederen is vaker gebeurd. Jan Werkman uit Garmerwolde stuurde me de Verordening van Seyss-Inquart van 31 juli 1940. Daarin stelt de Reichskommissar dat per 5 augustus 1940 warmbloedige dieren bij het slachten, voor het bloed begint te vloeien, moeten worden verdoofd.

Religieuze voorschriften vind ik geen excuus voor leed toebrengen aan dieren of mensen. Ook vind ik dat je dierenleed niet mag aangrijpen als kans om etnische of religieuze groepen te pesten.

Ik denk dat dieren onverdoofde slacht heel vervelend vinden. Je hoeft maar een keer een lam de keel doorgesneden te zien worden, of je weet dat. Je kunt het alleen niet bewijzen.

Ik heb tientallen dieren onverdoofd geslacht zien worden. Ik zou ze van harte een verdoving gunnen. Een moderne slachtfabriek heb ik nooit gezien, ze willen er geen pottekijkers. Wel sprak ik mensen die er werkten (altijd buitenlanders) en heb ik in het geheim opgenomen filmbeelden gezien. De beelden en verhalen over de industriële slacht met verdoving schokten mij meer dan de onverdoofde slachtingen die ik zag. Dan heb ik het nog niet over het afgrijselijke bestaan van honderden miljoenen kippen, miljoenen varkens en kistkalveren.

Bio-industrie lijkt me een grotere bron van dierenleed dan rituele slacht. Laten we die dus eerst verbieden.

www.trouw.nl/groen
Voor eerdere afleveringen en vragen over inheemse natuur

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden