Rita’s ruggegraat en die van de burger

Over een week, op 3 april, presenteert Rita Verdonk haar nieuwe beweging. Dat zal gebeuren in de Amsterdamse Passengers Terminal. In tegenstelling tot wat de naam van de locatie in eerste instantie doet vermoeden (eindpunt, eindstation) staat er in het Engels woordenboek van Van Dale dat ’terminal’ ook ’vertrekpunt’ of ’vertrekhal’ kan betekenen. In het laatste geval, is de locatie leuk gekozen.

Enfin. Rita. ’IJzeren Rita’. ’Daar zal ze staan, gehuld in een rood jasje en little black dress van ontwerper Paul Schulten, opgemaakt door visagist Leco van Zadelhoff’, valt in het opinieblad Elsevier te lezen. Het weekblad wijdt een omslagverhaal aan Verdonk, ’die voor 2003 volstrekt onbekend was’.

,,Rita Verdonk, dat is de ideale buurvrouw die de post netjes sorteert als je met vakantie bent en de planten water geeft. Zo iemand bij wie je wel een paar nachten kunt logeren als dat nodig is en die tuinstoelen in de kamer zet wanneer er meer gasten komen dan verwacht. (...) Ze is zorgzaam, hartelijk, redderig. Ze kan koken, maar de kans dat je kipnuggets krijgt voorgezet of een opwarmpizza is erg groot. (...) Ze houdt van barbecuen. Verdonk is typisch Nederlands. Ze is de ideale reisleider.”

Als je dit leest, verbaast het je niet dat ze zo populair is. Helemaal afgezien van de politieke ideeën die ze heeft. Aan zo’n ’reisleider’ zullen veel mensen hun ziel en zaligheid willen toevertrouwen. Maar, schrijft Elsevier, Verdonk is ook ’ambitieus, heerszuchtig en eerzuchtig’. En een vrouw met ’ruggegraat’.

Aan die ruggegraat ontbreekt het veel Nederlandse burgers, waarschuwt De Groene Amsterdammer. Vooral als het aankomt op de noodzakelijke scepsis ten aanzien van ’de stille revolutie’ van gelegitimeerde privacy-schending. Nederlanders zijn daar gelaten over, vindt De Groene.

De voorzitter van het College Bescherming Persoongegevens (CBP) Jacob Kohnstamm zegt in De Groene: ,,We moeten ons bewust worden dat we in een glazen huis wonen. Er is geen enkele mogelijkheid om onbespied door het leven te gaan. In een maatschappij waar iedereen elkaar in de gaten houdt, verdwijnt het onderlinge vertrouwen. En daarmee een kostbaar deel van het sociale kapitaal van onze samenleving.”

De Groene constateert: ,,Nederlanders komen niet in opstand als overheden en bedrijven het recht op respect voor het privé-leven afbreken.”

Wellicht tijd voor de burger te werken aan zijn eigen ruggegraat, inplaats van te leunen op die van een reisleider.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden