Riskante bank moet meer geld opzijzetten

den haag – Banken moeten een stroppenpot instellen om spaarders tegemoet te kunnen komen als een bank omvalt. Dat wil minister Jan Kees de Jager van financiën. Banken die meer risico’s nemen moeten meer storten in die pot.

De Jager schrijft die in zijn reactie op het rapport van de commissie onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit, die begint dit jaar onderzoek deed naar de oorzaken van de bankencrisis. De minister bood zijn reactie gisteren aan de Kamer aan.

De grote klacht tegen het huidige deposito-garantiestelsel was dat voorzichtige banken lijden onder het risicovoller gedrag van concurrerende banken. Zo draaiden Nederlandse banken op voor het omvallen van de IJslandse bank Icesave, terwijl die bank had gestunt met hoge rentepercentages en daardoor veel klanten naar zich toetrok.

De Jager is het met de aanbeveling van De Wit eens, dat risico’s nemen in dit geval ook moet betekenen dat er een hoger bedrag in de stroppenpot gestopt moet worden. De bewindsman hoopt dat dit banken tot meer voorzichtigheid prikkelt.

De Jager neemt de aanbevelingen van de Kamercommissie in grote lijnen over. Dat is op zich niet verrassend, omdat zowel in Nederland als in Europees verband al veel aanbevelingen in beleid zijn omgezet. Zo ligt er al een voorschift voor banken (op grond van het zogenoemde Basel III-akkoord) om grotere reserves aan te houden.

Banken en verzekeraars hebben de aanbeveling om te komen tot een cultuur- en gedragsverandering in hun sector zelf vertaald in de vrijwillige Code Banken. De Jager kondigt in zijn reactie nogmaals aan, dat hij scherp zal controleren of dat inderdaad tot veranderingen leidt. Uit recent onderzoek blijkt dat op dat punt nog veel te wensen overblijft.

De Jager kondigt de Kamer aan dat hij de aanbeveling van De Wit om een scherpe scheiding binnen een bank aan te leggen tussen nutsbankieren (zoals het aanbieden van gewone spaarrekeningen) en zakenbankieren niet zal omzetten in maatregelen. De Wit beval die scheiding aan, omdat gewone spaarders door de zakenbankactiviteiten te veel risico zouden lopen.

De minister erkent het risico, maar volgens hem zijn de activiteiten in de praktijk bijna niet te scheiden. De Jager wil in plaats daarvan de risico’s van zakenbankieren verkleinen door daarvoor hogere eisen te stellen aan de hoeveelheid reservekapitaal die banken moeten aanhouden. De risico’s wil hij verder verkleinen door de bonussen van handelaren te verlagen en via de eis dat van een bank die meer risico’s neemt een hogere bijdrage in het deposito-garantiestelsel wordt gevraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden