Risicovol pensioen in opmars

null Beeld

Een pensioen waarin alle risico's bij de deelnemer liggen, is in opmars. In ieder geval 40 werkgevers, met samen minstens 7000 werknemers, hebben hun pensioenregeling afgelopen jaar ondergebracht bij een premie pensioeninstelling (ppi). Bij deze vorm van pensioenuitvoering leggen werknemers en werkgevers een vastgestelde premie in. Werkgevers zijn ontslagen van de verplichting om tussentijds bij te springen met een hogere premie of bijstorting. Ga je met pensioen, dan krijg je wat er op dat moment verdiend is, of over is, van het ingelegde geld, ofwel de beschikbare premie.

In Nederland bestaan momenteel zes premie pensioeninstellingen: Nationale Nederlanden, Brand New Day, Robeco, Be Frank, TKP en Gouda Pensioen. Komende maand hoopt Aegon een ppi-vergunning te krijgen, en ook pensioenuitvoerder APG is daarvoor in de running. Het zijn vooral verzekeraars, die nu zo'n 15 procent van de pensioenmarkt in handen hebben, die met de ppi de concurrentie met elkaar en de pensioenfondsen aangaan.

Pieter van Eijden, commercieel directeur van Brand New Day, ziet dat steeds meer werkgevers zich ook beraden op de mogelijkheid een eigen ppi op te zetten. "Wij kunnen dan de administratie voor hen doen. Er is veel gaande."

De ppi is bedoeld voor zowel grote als kleine ondernemingen en bedrijfstakken. Vooralsnog hebben alleen relatief kleine werkgevers zich aangesloten bij een ppi. Maar nu TKP ook een vergunning van De Nederlandsche Bank heeft gekregen, kan het snel gaan. TKP verzekert nu al 22 pensioenfondsen met samen 1,7 miljoen deelnemers. Die kunnen eenvoudig overstappen naar een ppi-regeling. Ook Robeco richt zich op de grote werkgevers.

Een ppi geeft, anders dan een verzekeraar, geen garanties en verzekert geen risico's. Voordeel voor de pensioenspaarder is dat de ppi-regeling eenvoudig en relatief goedkoop is. Zodra je met pensioen gaat, krijg je je geld om een levenslange pensioenverzekering mee te kopen bij een verzekeraar.

Nadeel is echter de onzekerheid van de beschikbare premie-methode. Nabestaanden zijn bovendien niet meegenomen in de regeling. De koepel van pensioenfondsen, de Pensioenfederatie, maakt zich nog geen zorgen over de concurrentie. "We volgen het met belangstelling", zegt een woordvoerder. Een pensioenfonds moet zich eerst opheffen voor het in zee kan gaan met een ppi. Dat lijkt een grote stap, maar gebeurt ondertussen steeds vaker. Tien jaar geleden waren er nog zo'n 1000 pensioenfondsen, daar zijn er nu nog zo'n 450 van over.

Lees ook: Wat is een ppi en wat moet ik ermee?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden