Risicoleerlingen mbo vallen tussen wal en schip

Niemand durft de verantwoordelijkheid te nemen voor het tekort aan leerwerkplekken voor allochtone of laagopgeleide mbo’ers.

Dat bleek gisteren tijdens een debat, georganiseerd door de MBO Raad ter gelegenheid van de opening van het nieuwe schooljaar. Het bedrijfsleven wijst naar Den Haag en de politiek wijst weer naar de werkgevers als het gaat om stageplekken voor risicoleerlingen.

Volgens voorzitter Margo Vliegenthart van de MBO Raad is het elk jaar moeilijk om enkele duizenden mbo’ers van de laagste niveaus 1 en 2 of van allochtone komaf aan een stageplaats te helpen. „De ministeries van onderwijs en sociale zaken hebben ons daarom eind vorig jaar geld toegezegd, zodat de school deze leerlingen kan begeleiden of zodat we zelf werkplekken kunnen creëren. Maar verder dan een toezegging is het niet gekomen. Er is nog geen regeling, laat staan dat het geld is overgemaakt”, aldus een teleurgestelde Vliegenthart.

Bernard Wientjes, voorzitter van de werkgeversvereniging VNO-NCW, meldde dat werkgevers zich wel verplicht moeten voelen om iedereen een stageplek te geven. Maar, zei hij er direct achteraan: „Jongeren kiezen vaak een studie die ze leuk vinden en niet een waar behoefte aan is. Als ze voor een vak kiezen waar we mensen in nodig hebben, kunnen we ze ook stageplekken aanbieden.”

Wientjes benadrukte dat geldgebrek geen stageplannen mag blokkeren. En het geld moet uit Den Haag komen. Tweede-Kamerlid Jacques Tichelaar (PvdA), gepikeerd: „Onderwijs krijgt onze topprioriteit in het komende verkiezingsprogramma, maar het verzorgen van stageplekken is de verantwoordelijkheid van werkgevers, niet van de politiek. Ik vind het schandalig dat Wientjes er niet meer aan doet dat ook de laagopgeleide mbo’ers ervaring kunnen opdoen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden