'Risico's waren onaanvaardbaar groot

DEN HAAG (ANP) - Er is op verschillende manieren naar een oplossing voor DSB Bank gezocht, maar in alle varianten waren de risico's voor de belastingbetaler ,,onaanvaardbaar groot''.

Dat stelde het ministerie van Financiën maandag in een reactie op het faillissement van de bank van topman Dirk Scheringa. Ook in de laatste voorstellen van DSB, waarbij een kapitaalinjectie van de overheid nodig was van 100 miljoen euro, zag Financiën geen realistische oplossing. ,,Het laatste voorstel gaf ook geen aanleiding om terug te komen op het eerder ingenomen standpunt van het ministerie om geen financiële steun aan DSB te verlenen'', aldus de verklaring.

Afgelopen weekeinde heeft minister Wouter Bos (Financiën) zich laten informeren over de laatste voorstellen, het zogenoemde plan B waarin spaarders hun geld zouden moeten omzetten in aandelen. Ook werd er in de plannen verondersteld dat DSB meer spaargeld zou kunnen aantrekken als de noodregeling zou worden opgeheven. ,,De conclusie is dat er geen sprake was van een levensvatbaar en haalbaar voorstel'', aldus het ministerie.

Volgens het ministerie en toezichthouder De Nederlandsche Bank zijn de aannames van DSB ,,onvoldoende realistisch''. ,,Door de situatie waarin de bank verkeert is het niet aannemelijk te veronderstellen dat de liquiditeit en solvabiliteit zich op korte termijn zoveel kunnen herstellen dat een levensvatbaar alternatief ontstaat dat het vertrouwen zou kunnen hebben van spaarders en financiers'', stelt Financiën.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden