Bombardement

‘Risico's Hawija-aanval waren bekend’

Een Nederlandse F16 die opstijgt vanaf de luchtmachtbasis in Jordanië, van waaruit de luchtaanval in 2015 is uitgevoerd.Beeld Defensie

Voorafgaand aan het bombardement op het Iraakse Hawija had Nederland signalen dat deze aanval riskanter zou kunnen uitpakken dan in de modellen vooraf was berekend. 

Dat staat in een intern overheidsdocument dat Defensie maandag openbaar heeft gemaakt en waar NRC en NOS vandaag over publiceren. De aanval op de bommenfabriek van Islamitische Staat  was vergeleken met soortgelijke doelwitten, en de uitkomst hiervan was dat bij de bewuste aanval op 3 juni 2015, waarbij uiteindelijk naar schatting 70 burgerslachtoffers vielen, “de verwachte nevenschade groter zou kunnen zijn dan de CDE aangaf".

De CDE is de afkorting van Collateral Damage Estimate, het computerprogramma dat van tevoren berekent of er kans is op burgerslachtoffers bij een aanval. De Amerikaanse software kon niet voorspellen hoe groot de impact zou zijn van een tweede ontploffing,  die zou kunnen voorkomen bij het bombarderen van een bommenfabriek, zoals bij Hawija het geval was. Vandaar werd uitgegaan van een vergelijking met eerdere aanvallen op wapenfabrieken, waarbij echter alleen de materiële schade werd geëxtrapoleerd - en er geen waarschuwingen uitgingen voor mogelijke menselijke slachtoffers die hierbij konden vallen. 

Uit het onderzoek dat Defensie deed naar de aanval blijkt nu dat Nederland, ondanks het zorgwekkende signaal vooraf, de aanval toch doorzette. 

Lees ook: 

Dit is wat we weten over de Nederlandse luchtaanval op Hawija 

Door een bom uit een Nederlandse F-16 in 2015 zijn bij de Iraakse stad Hawija 70 doden en ongeveer honderd gewonden gevallen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden