Risico's bestrijdingsmiddelen onderzocht

(Novum) - Te veel bestrijdingsmiddelen voor huis- tuin en keukengebruik worden gebruikt zonder dat de risico's daarvan bekend zijn. Het ministerie van Vrom is daarom een onderzoek gestart naar de veiligheid van de zogeheten biociden. Volgens een woordvoerder van het ministerie is het onderzoek puur uit voorzorg opgezet.

Het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) zal beginnen met het onderzoeken van de meest risicovolle stoffen. Om hoeveel bestrijdingsmiddelen het exact gaat kan de woordvoerder niet zeggen.

Biociden zijn bestrijdingsmiddelen die buiten de landbouw worden gebruikt. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld aangroeiwerende verven, insecticiden en desinfecterende middelen. Biociden bestaan uit chemische bestanddelen, die een gevaar kunnen opleveren voor mens en milieu.

Volgens staatssecretaris van Milieubeheer Pieter van Geel (CDA) is een groot deel van de middelen niet beoordeeld door het CTB. Dat betekent dat het niet duidelijk is of de middelen veilig kunnen worden gebruikt en of in sommige gevallen veiliger of effectiever middelen beschikbaar zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden