Risico kernenergie weer pijnlijk helder

Lokale protesten hebben in Japan de bouw van nieuwe kerncentrales al tegengehouden. Na het ongeluk in een centrale van maandag is het wantrouwen jegens kernenergie verder toegenomen. TOKIO - De schrik zit er goed in bij de Japanse bevolking na het dodelijke ongeluk in een van de kerncentrales van het land. Het fatale stoomlek van maandag kon ontstaan na jarenlang slordig onderhoud. Ook al blijven de autoriteiten benadrukken dat er geen radioactieve straling is vrijgekomen, het ongeluk maakt Japan weer pijnlijk bewust van de risico's van kerncentrales.

Margit Kranenburg

Met vier doden en zeven gewonden is het ongeluk in de Mihamareactor het ergste in de geschiedenis van Japan. Uit onderzoek moet blijken wat Kansai Electric Power, de eigenaar van de centrale, verweten kan worden. Het bedrijf lijkt zich niet aan de veiligheidsvoorschriften te hebben gehouden. Om kosten te besparen zou personeel alvast begonnen zijn met voorbereidingen voor de jaarlijkse inspectie terwijl de centrale nog volop draaide. Dat is tegen de regels.

Alle aandacht richt zich nu op een grote gebroken pijp in de reactor waar plotseling stoom uit kwam. Door roest bleek de wand op sommige plekken nog maar 1,4 millimeter dik. Oorspronkelijk was het materiaal 10 millimeter dik, terwijl een dikte van 4,7 millimeter het absolute minimum is. De eigenaar heeft toegegeven dat de de toestand van de pijp sinds 1976 nooit is gecontroleerd, ook al was de kwetsbaarheid ervan bekend.

In 1999 kwamen twee medewerkers van een centrale in Tokaimura om het leven na een radioactief lek. Bijna 700 anderen stonden bloot aan straling en duizenden omwonenden moesten worden geëvacueerd. Oorzaak: medewerkers waren onzorgvuldig met uranium omgegaan.

Twee jaar geleden kwam een schandaal aan het licht rondom het onderhoud van de kerncentrales van Tokyo Electric Power. Dit grootste energiebedrijf van Japan gaf toe dat het jarenlang had gesjoemeld met veiligheidsinspecties en werd gedwongen 17 centrales tijdelijk te sluiten voor uitgebreide controles.

Die sluiting toonde direct Japans afhankelijkheid van kernenergie aan. Heel snel dreigde schaarste aan elektriciteit. Een relatief koele zomer met zuinig gebruik van de airconditioners voorkwam dat de stroom in Tokio uitviel. Een derde van de elektriciteit in Japan komt van de 52 kerncentrales verspreid door het land. Japan sluit daarmee na de VS en Frankrijk de topdrie van kernenergielanden.

Aan de ene kant is Japan wel op zoek naar alternatieven, er is bijvoorbeeld volop geïnvesteerd in zonnecellen. Maar aan de andere kant heeft kernenergie twee belangrijke voordelen voor de regering. Door meer kernenergie kan de uitstoot aan schadelijke gassen omlaag en kan Japan de internationale milieuafspraken halen. Bovendien is Japan dan minder afhankelijk van olie uit het MiddenOosten. Maar door het ongeluk zal de wens voor alternatieven alleen maar groeien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden