Rioolwater uit Brussel loopt naar de Schelde

Een waterzuiveringsstation in Brussel heeft tien dagen stilgelegen vanwege een politiek conflict. Nu loopt afvalwater richting Schelde.

Het water in het riviertje de Zenne is diepbruin, de vissen hebben hun toevlucht genomen tot schoner water.

Er moest met kort gedingen gedreigd worden om de directie van het Aquiris-waterzuiveringsstation in Brussel-Noord zover te krijgen de installatie weer te starten. Als het goed is, is dit vannacht gebeurd. Met hulp van inderhaast uit Nederland overgebrachte pompen is er, volgens plan, inmiddels een soort noodafvoer gefabriceerd die veertig procent van het water kan zuiveren. De installatie heeft dan tien dagen stilgelegen. Al die tijd liep het Brussels rioolwater ongezuiverd de Zenne in. Inmiddels is ook het water van de noordelijker gelegen Dijle en de Schelde al vervuild.

In de Schelde zal het afvalwater zich zeer verdunnen. Een milieuramp willen zelfs natuurorganisaties dit nog niet noemen. „Het huishoudelijk afval is op zich niet giftig”, zegt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. De vissen komen terug als de zuivering weer op gang komt.

Toch noemt iedereen de zaak een schandaal. Die is terug te voeren op een conflict tussen de Brusselse overheid en het particuliere bedrijf Aquiris. De waterzuiveraar vraagt al anderhalf jaar aan de Brusselse overheid extra geld, zo’n veertig miljoen euro. Dat geld is nodig omdat er meer zand en puin te verwerken valt dan was voorzien. De verantwoordelijk minister van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Evelyne Huytebroeck, vindt dat Aquiris dit zelf moet oplossen. Zelfs als het vannacht is gelukt het probleem provisorisch te verhelpen – wat zeer de vraag is, want Brussel lag gisteren onder een dik pak sneeuw – dan nog is de zaak niet opgelost.

Volgens Charles Lénès, topman van Aquiris, kan het station voorlopig niet goed werken: „In de drie collectoren van het station heeft zich zoveel bouwafval verzameld dat de veiligheidssluizen en -kamers niet meer werken. Dat afval moet eerst geruimd worden en daarna moet vermeden worden dat er nog meer in de collectoren terechtkomt”, zei hij tegen persbureau Belga.

Of Aquiris het erop aan heeft laten komen of dat de Brusselse overheid haar verantwoordelijkheid onvoldoende nam, moeten rechters uitwijzen. In ieder geval is het Vlaamse gewest, dat zijn eigen overheid heeft, laaiend: de Brusselse politici hadden moeten voorkomen dat de Vlamingen hier last van hebben.

Binnen de Brusselse politiek was het gisteren ook bonje. Dat de verantwoordelijk minister van milieu uitgerekend eentje is van de groene partij Ecolo, werd Evelyne Huytebroeck goed ingewreven. Ze hoefde echter niet op te stappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden