Rio zou de cirkel rondmaken

Ringenspecialist Yuri van Gelder kan zich vandaag plaatsen voor de Spelen in Rio de Janeiro. Hij heeft een bijzondere band met Brazilië.

ELINE VAN SUCHTELEN

Boerenkool met worst klinkt nog steeds bekend. Maar er staat vaker picanha com baião - het typisch Braziliaanse gerecht van vlees met rijst en bonen - bij Yuri van Gelder op het menu. De voertaal thuis in Waalwijk is een mix van Nederlands, Engels en Portugees, de moedertaal van zijn Braziliaanse vriendin Katarina.

Na vijf jaar relatie met de vrouw uit Salvador da Bahia voelt de 32-jarige turner zich inmiddels een halve Braziliaan. "Fijne mensen, goed weer, lekker eten", somt Van Gelder zijn passie voor Brazilië op. "Ik hou wel van dat land. Het is gemoedelijk, relaxed."

Dat de Olympische Spelen volgend jaar zomer in Rio de Janeiro worden gehouden, geeft het toernooi voor de ringenspecialist een extra lading. Op het continent waar zijn grote liefde vandaan komt wil hij, na drie mislukte pogingen om zich te kwalificeren, eindelijk een keer in actie komen op het hoogste toneel van de sport. Het zou de kroon op zijn carrière zijn. Van Gelder: "Ronder kan de cirkel niet zijn".

Vandaag kan hij die droom laten uitkomen op de wereldkampioenschappen turnen in Glasgow. Tien jaar na zijn wereldtitel staat Van Gelder wederom in de WK-finale, waar hij zich als zesde voor plaatste. Een medaille is genoeg voor een olympisch ticket op naam.

Dat hij naar de Spelen gaat, staat voor de Brabander vast. Zo niet via een medaille, dan wel via plaatsing met het Nederlandse team op het olympisch kwalificatietoernooi van volgend jaar.

Rio voelt voor hem als voorbestemd. Hij heeft een sterke band met het land waar de Spelen worden georganiseerd. Toen Van Gelder op de Nederlandse kampioenschappen in 2009 werd betrapt op cocaïnegebruik, vluchtte hij naar een vriend in Portugal.

In Nederland mocht hij tijdens zijn schorsing geen gebruikmaken van de trainingshallen die aan de turnbond KNGU waren gelieerd. In Porto vond hij een gymzaal waar hij op niveau kon blijven. In de tussentijd leerde hij Portugees. Veel meer had Van Gelder toch niet te doen.

Daar leerde hij ook zijn Braziliaanse vriendin kennen. Lachend: "Heeft mijn schorsing toch nog iets positiefs opgeleverd".

Het was zijn eerste link met het land. Toen Van Gelder kwalificatie voor de Spelen van Londen miste, vertrok hij in de zomer naar de geboortegrond van zijn grote liefde. Van de wedstrijden zag hij weinig. "Ik had in 2004 Athene en in 2008 Peking misgelopen, maar ik ben daar toch naar toe gegaan om te kijken. Dat wilde ik niet een derde keer doen."

Van Gelder ging er heen voor vakantie en om zijn schoonfamilie op te zoeken. Het voelde symbolisch om daar, vier jaar voor aanvang, al te zijn. "Dan zat ik er alvast."

Dat Van Gelder tien jaar na zijn wereldtitel nog altijd in actie komt, verbaast hem niets. Hij is op 32-jarige leeftijd naar eigen zeggen nog steeds topfit en ziet geen enkele reden om te stoppen.

Om zijn lichaam gezond te houden turnt Van Gelder tegenwoordig een minder belastende - en toch hooggewaardeerde - oefening. In 2011 en 2013 had hij een routine met veel krachtelementen onder de ringen. Daarmee werd de belasting op pezen en schouders heel groot. Nu heeft hij er één die is samengesteld op 'gezond verstand'. "Deze heeft weinig tot geen elementen onder de ringen. Dat scheelt enorm. Ik kan nu pijnloos turnen."

De 'Lord of the Rings' van Melbourne 2005 kon destijds niet bevroeden wat zijn wereldtitel allemaal teweeg zou brengen. Plotseling was hij - een jong kereltje uit Brabant - een bekende Nederlander en stond zijn agenda vol met interviews en andere randzaken. "Het was alsof er een bom ontplofte, want dat was nog nooit vertoond in Nederland. Feestjes, gala's, openingen, ik werd ineens overal voor gevraagd. Ik ging van hot naar her en leefde in een roes. Misschien had ik moeten leren om af en toe nee te zeggen."

Sinds een paar jaar - in 2009 haalde hij met de Europese titel zijn laatste grote prijs - is zijn leven rustiger op dat gebied. Van Gelder vindt het wel lekker dat hij door tegenvallende prestaties, en het succes van Epke Zonderland, buiten de belangstelling blijft. "Laat Epke maar in de spotlights staan."

Dat is, met het oog op Rio, overigens alweer aan het veranderen. De Braziliaanse regerend olympisch kampioen op ringen Arthur Zanetti werd namelijk door de score van Yuri van Gelder in de kwalificaties uit de WK-finale gehouden in Glasgow.

Daar wilden de Braziliaanse zenders Globo en SporTV in Schotland graag het fijne van weten. Van Gelder mocht aanschuiven en deed in het Portugees ('dat was best een beetje zweten') zijn verhaal.

Hij mag zich dan een halve Braziliaan voelen, in Rio juichen ze voor Zanetti.

undefined

Kohei Uchimura wint meerkamptitel

Zijn dochter op de tribune droeg een kroontje, om nog maar te benadrukken dat haar vader Kohei Uchimura de keizer is, en blijft. De beste turner in de geschiedenis van de sport won gisteren op de wereldkampioenschappen turnen in Glasgow voor de zesde keer op rij de meerkamptitel.

Eerder in de week hielp het 26-jarige turnfenomeen zijn land al naar de wereldtitel in de landenfinale, een lang gekoesterde wens van Japan. De onbekende 19-jarige Cubaan Manrique Larduet ging er verrassend vandoor met zilver. Shudi Deng uit China won brons. De Nederlander Bart Deurloo eindigde op de veertiende plek met een uitstekende score van 87,799. Dat is een ruime verbetering van zijn puntentotaal uit de kwalificaties.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden