Rio lonkt na perfect optreden

Ontketend Oranje declasseert gastland Turkije met wervelende volleybalshow

FRED BUDDENBERG

Met het vuur in de ogen, zoals tijdens het zilveren EK van vorig jaar in eigen land, hebben de Nederlandse volleybalvrouwen de hoop op Rio levend gehouden. Na een wervelende show tegen het volledig gedeclasseerde Turkije verschafte de ontketende ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti zich een goede uitgangspositie om voor het eerst deze eeuw het olympische kwalificatietoernooi te overleven.

Tegen Turkije, dat door overwinningen op Kroatië en Duitsland al zeker was van de halve finales, liet Nederland zien dat optreden op de Europese titelstrijd geen incident was. Guidetti drong er bij zijn speelsters op aan om de energie te tonen die hen naar het zilver op het EK stuwde. "Ze moesten rennen en springen als gekken", zei Guidetti, "want normale mensen kunnen niet tot zo'n prestatie komen."

Zijn speelsters hadden de boodschap goed begrepen. Vanaf het eerste punt speelden zij met passie en strijd, in de wetenschap dat een misstap tegen het gastland het einde zou betekenen van de olympische missie. Nederland liet zich niet intimideren door het gefluit en gejoel van de 5000 fanatieke Turkse fans en raasde als een wervelstorm door de Baskent Volleybal Hall in Ankara.

"We leven nog", zei Guidetti na de strafexpeditie die anderhalf uur duurde. De Italiaanse coach, al zeven jaar als clubcoach in Turkije werkzaam, wilde met die opmerking de euforie enigszins temperen. Vandaag wacht de afsluitende groepswedstrijd tegen het nog puntloze Kroatië. Bij winst wordt Nederland eerste in de poule en ontloopt het in de halve eindstrijd waarschijnlijk het favoriete Rusland.

De dag voor de allesbeslissende wedstrijd tegen Turkije had Guidetti zich nog in andere bewoordingen uitgelaten. "Als we winnen van Turkije, gaan we naar Rio", zei hij stellig. Hij wilde zich na de indrukwekkende 3-0 triomf (25-14 25-10 en 25-21) niet achter die woorden verschuilen. "Het is een eer om met deze ploeg te mogen werken. Als je in zulke omstandigheden zo kan spelen, kunnen we alles winnen."

Guidetti moest erkennen dat Turkije, waarin zijn vrouw Bahar Toksoy slechts een bescheiden rolletje speelde, een minder gefocuste indruk maakte dan in de voorgaande duels. "Wij speelden met the eye of the tiger en zij niet." Maar dat deed niets af aan de manier waarop Nederland de thuisploeg bij de lurven greep en niet meer losliet. "Met ons hart en ziel hebben we getoond dat Nederland een groot volleyballand is."

Met het fantastische optreden ontzenuwde de ploeg in Guidetti's ogen ook het vooroordeel dat de Nederlandse volleybalsters niet onder druk kunnen presteren. In het verloren openingsduel tegen Duitsland leek die oude kwaal weer op te spelen, maar gisteren bewezen zij ook onder hoogspanning te kunnen acteren.

"Dit team blijft me verbazen", zei Guidetti, die in de aanloop naar het duel met Turkije beelden van het EK had teruggezien. Met de power, de bezieling, de onbevangenheid en de spelvreugde die de speelsters daar lieten zien, moest Turkije worden bestreden. En die opdracht voerden ze tot in perfectie uit. Guidetti: "Het geloof is weer terug, alle slechte gevoelens zijn verdwenen."

De overwinning op Turkije was een triomf van het collectief, zoals Guidetti het graag ziet. In zijn optiek bestaat het team uit allemaal gelijkwaardige speelsters. Quinta Steenbergen en Judith Pietersen, die niet altijd op een basisplaats kunnen rekenen, wisten zich gisteren te onderscheiden. Steenbergen maakte in totaal acht punten en Pietersen serveerde vanaf 17-10 de tweede set koelbloedig uit: 25-10.

Voor Guidetti kleefde er een zoete smaak aan de zege. Hij haalde op ondubbelzinnige wijze zijn gram na de nederlaag tegen Duitsland, dat wordt gecoacht door Felix Koslowsi, die jarenlag zijn assistent was toen Guidetti bondscoach van Duitsland was. Gisteren versloeg hij Ferhat Akbas, de Turkse bondscoach die jarenlang zijn assistent was bij Vakifbank Istanbul. Het laatste woord was gisteren aan de meester zelf.

'We speelden elk punt alsof het het laatste was'

De adrenaline spoot als een orkaan door haar lichaam, erkende Robin de Kruijf na de overwinning op Turkije. "Als ik in een boksring had gestaan, had ik mijn tegenstander knock-out geslagen", zei de middenblokkeerster. "Deze kans moesten we pakken. We wisten dat we beter waren dan Turkije, maar dat het zo zou gaan, had niemand verwacht. We vlogen over het veld. Als idioten, zoals Guidetti ons had gevraagd. Het ziet er misschien gek uit, maar we moesten het wel zo doen."

Ook Maret Balkestein-Grothues meende dat iedereen had gespeeld alsof zijn leven er vanaf hing. "We hadden ook geen andere keus", aldus de aanvoerster. "We speelden elk punt alsof het het laatste was. We streden weer zoals op het EK. Toen renden we ook wel drie kilometer per wedstrijd. Daar haal je zo'n geweldige energie uit. We speelden met het gas erop, en dat hebben we niet meer losgeslagen. Dat we Turkije op deze manier hebben verslagen, geeft een heerlijk gevoel. Maar we hebben nog niets."

"We hadden geen andere optie", zei ook spelverdeelster Laura Dijkema over de tomeloze energie die de ploeg in het hol van de leeuw had laten zien. "We hadden alle scenario's doorgenomen, het was wel een alles-of-niets-wedstrijd. Daar werden we best een beetje zenuwachtig van. Maar het vertrouwen was er. We deden alles beter dan de Turken. We hebben ze volledig overklast."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden