Rinus Israel moet nog even wennen, maar vindt het coachen van tieners 'leuk werk'

ZEIST - Terwijl hij zit te coachen en jij hem bijna kunt aanraken, is het plezierig naar Rinus Israel te kijken. Hier zit een voetbaldier van de oude stempel op de bank.

Zijn Jong Oranje, het vervolg op de eind mei in tranen geeindigde Olympiers van de KNVB, oefent tegen FC Den Bosch voor de eerste keer (0-0) en Israel schreeuwt in plat-Amsterdams aanvankelijk in hoofdzaak achternamen. "Van Gastel schuif in, Deckers nu, Zuurman vanuit het centrum kun je naar links en naar rechts, Davids neem je man mee naar binnen, Overmars niet terug bij een corner."

Later, als de namen enigszins in zijn markante kalende kop zitten, wordt Scheepers door Israel zowaar als Twan en Davids als Edgar toegeroepen. Hoekstra daarentegen wordt nooit Peter. De reserve/linksbuiten van PSV met het scala aan creatieve bewegingen, blijft Hoekstra.

Als de wedstrijd is gespeeld, vindt IJzeren Rinus de tijd om tegenover een verrassend omvangrijke groep journalisten ('het is voor de kranten op sportgebied een nogal stille week') zijn terugkeer in Nederland, bij de KNVB toe te lichten. Of de huidige selectie voor spelers die na 1 augustus 1971 zijn geboren, zijn groep is, luidt een vraag. Nee. Rinus geeft grif toe dat dit niet het geval is. Na zijn uitstapje naar Dynamo Boekarest, is hij niet direct de man die beschikt over de meest parate kennis van de voetbal-situatie in Nederland. Dus is hij door KNVB-collega Jan Derks voorzien van een lijst met namen. Met die spelers is hij nu aan de gang gegaan. Op 8 september wordt in Bocholt geoefend tegen de Duitse beloften, daarna begint het plaatsings-toernooi, waarin - net als bij het A-elftal - de tegenstand bestaat uit Noorwegen, Polen, San Marino, Engeland en Turkije. Het gaat over twee jaar genomen uiteindelijk om de Europese jeugd-titel.

Hij zou, zo oppert een penneridder voorzichtig-kritisch, nou niet meteen de figuur zijn voor het begeleiden van jonge profs. Rinus is bij de bond thans keuzeheer, maar is hij niet bovenal beschermheer van het genootschap voor cynisme? De man die na zijn heimwee-avontuur in Roemenie aanbiedingen uit Hongarije en Friesland (SC Cambuur) terzijde schoof, spreekt niet tegen dat hij een cynische, kattende coach is, maar hij voorziet toch beslist geen moeilijkheden. "Diverse spelers zitten bij de topclubs. Die zijn echt wel wat gewend. Het hoeft van mij ook geen vriendenclub te worden. Als de instelling van de spelers voor honderd procent in orde is, verwacht ik geen problemen. En wat ik tot dusverre zie, is dat de geselecteerde spelers graag willen."

De eerste achttien geselecteerden komen dus in hoofdzaak uit de koker van Jan Derks. Rinus verwacht nog wel enkele nieuwe namen, maar beslist niet veel. De keuzemogelijkheden zijn ook beperkt. Thans zijn deze negentien van na 1 augustus 1971 in beeld:

keepers: Bas Roorda (FC Groningen, 0 wedstrijden gespeeld in het betaalde voetbal), Bart Riemerink (tweede doelman van WIllem II, in 37 wedstrijden de doelman van eerste divisionist Emmen);

verdedigers: Ernst Faber (PSV, 62 duels in het betaalde voetbal), Alex Pijper (FC Groningen, 1), Jean-Paul van Gastel (Willem II, 34), Patrick Deckers (Fortuna Sittard, 18), Jeffrey Prommayon (Eindhoven, 6), Erwin van der Looi (Vitesse, 8);

middenvelders/aanvallers: Raymond Beerens (PSV, 2), Huub Loeffen (Vitesse, 59), Edgar Davids (Ajax, 12), Marc Overmars (Ajax, 43), Twan Scheepers (MVV, 39), Peter Hoekstra (PSV, 14), Alfred Schreuder (Feyenoord, 1), Dick Schreuder (PSV, 5), Elden de Getrouwe (Sparta, 30), Bert Zuurman (FC Groningen, 18).

De komende weken gaat hij nog kijken naar nieuwe talenten onder21, Rinus Israel. Maar veel keus heeft hij niet. Op een kleine negenhonderd contractspelers in het betaalde voetbal, is het aantal late tieners/prille twintigers opmerkelijk beperkt. Het gaat nauwelijks om tien procent. En van die tien procent heeft minder dan de helft een vaste plaats in het A-elftal van hun club. In de eredivisie gaat het om 48 spelers, van wie er slechts 31 tien of meer malen in competitieverband hebben meegedaan. In de eerste divisie zijn de cijfers nog zwakker: 39, waarvan 25 meer dan tien keer hebben meegedaan. Rinus moet in de praktijk dus kiezen uit een totaal-aanbod van nog geen zestig spelers. En zelfs die spelers kent hij nog niet. "Bij RKC schijnt nog een Hoogdalen te spelen." Bedoeld wordt Marco van Hoogdalem, een aanvaller. Hij heeft zowaar al 53 wedstrijden in de eredivisie achter de rug, maar is in eerste aanleg simpelweg over het hoofd gezien.

Voor Rinus Israel, de granieten Amsterdammer die op 6 mei 1970 namens Feyenoord als eerste Nederlander de Europa Cup voor landskampioenen in ontvangst mocht nemen en tussen 1964 en 1974 bij 47 interlands in de Oranje-afweer stond, is het nog even wennen bij de KNVB. "Maar ik vind dit echt leuk werk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden