In memoriam

Rinus Ferdinandusse (1931-2022) was succesvol hoofdredacteur maar schreef het liefst thrillers

Portret van Rinus Ferdinandusse in 1983 als hoofdredacteur van Vrij Nederland achter zijn bureau met kranten, paperassen en een typemachine. Beeld ANP / Bert Verhoeff
Portret van Rinus Ferdinandusse in 1983 als hoofdredacteur van Vrij Nederland achter zijn bureau met kranten, paperassen en een typemachine.Beeld ANP / Bert Verhoeff

Hij werd bekend als hoofdredacteur van Vrij Nederland, waar hij werkte met roemruchte redacteuren als Bibeb en Renate Rubinstein. Rinus Ferdinandusse overleed zaterdag op 90-jarige leeftijd.

Harmen van Dijk

Rinus Ferdinandusse was een veelzijdig mens. Hij was journalist, schreef misdaadromans en in zijn studententijd deed hij aan cabaret.

Nederland leerde hem in 1963 kennen door zijn deelname aan het satirische tv-programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Maar boven alles was hij, vanaf 1969, ruim twee decennia hoofdredacteur van het weekblad Vrij Nederland.

Spreekbuis van de progressieven

Vrij Nederland was in die tijd spraakmakend, de spreekbuis van het progressieve volksdeel. Het blad bepaalde de toon van het maatschappelijk debat. Ferdinandusse werkte er tien jaar toen hij hoofdredacteur werd.

Onder zijn leiding steeg de oplage naar 120.000. Ondanks dat succes, sprak hij bescheiden over zijn rol. “Ik was niet degene die bepaalde, dat besliste de redactie als geheel. Het was de tijd van het zelfbestuur. Het redactiestatuut bepaalde dat de hoofdredacteur niks te zeggen had”, zei hij in 2010 in een interview met Coen Verbraak.

Hij werkte dan ook met roemruchte redacteuren: Joop van Tijn, Bibeb, Martin van Amerongen, Renate Rubinstein, Barend en Van Dorp en vele andere grote namen die allemaal hun eigen onderwerpen kozen. De taak van Ferdinandusse? “Dat proces zo goed mogelijk organiseren.” Dat betekende ook veel brandjes blussen op een redactie vol grote ego’s.

Rinus Ferdinandusse in 1986 (links) tijdens de boekpresentatie van ‘Inzake het kabinet Lubbers’ geschreven door Max van Wezel en Joop van Tijn, ook op de foto.  Beeld ANP
Rinus Ferdinandusse in 1986 (links) tijdens de boekpresentatie van ‘Inzake het kabinet Lubbers’ geschreven door Max van Wezel en Joop van Tijn, ook op de foto.Beeld ANP

Hart voor thrillers

Zelf beschouwde hij zich niet echt als journalist, hoewel ook hij honderden artikelen en rubrieken schreef. “Ik ging er niet vaak op uit, was zeker geen groot verslaggever. Wat ik het liefst deed was thrillers schrijven en komische stukjes.”

Met die thrillers begon hij al in de jaren zestig. Of liever ‘srillers’, een samenvoeging van seks en thrillers. Het succesvolste boek was Naakt over de schutting uit 1966, waarin zijn vaste karakter Rutger Lemming verzeild raakt in de illegale porno-industrie. Het werd meer dan twintig keer herdrukt en in 1973 verfilmd.

Ferdinandusse bracht zijn ‘hobby’ ook in Vrij Nederland. In 1980 introduceerde hij de jaarlijkse Detective & Thrillergids, waarin alle verschenen misdaadromans werden gerecenseerd. Zo zorgde hij ervoor dat het genre in Nederland serieuzer genomen werd.

Stilzitten deed hij niet

Na zijn pensionering in 1996 bleef hij in Vrij Nederland bijdragen aan de Thrillergids en redigeerde hij de populaire rubriek ‘Geknipt voor u’, waarin artikelen uit andere bladen met rare koppen en grappige fouten werden verzameld. Een volgende hoofdredacteur vond de rubriek echter oubollig en zette er een punt achter. Ferdinandusse verzuchtte later dat hij de humoristische rubrieken in het blad wel erg miste.

Stilzitten deed hij sowieso niet. Van 2002 tot 2014 was hij voorzitter van de jury van het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen. Zijn 24ste en laatste roman verscheen in 2006. Ferdinandusse laat een vrouw en twee dochters achter.

In Memoriam:

Claes Oldenburg (1929-2022) maakte monumenten van schroeven en wasknijpers

Claes Oldenburg vond dat kunst nutteloos en grappig moest zijn. Hij liet enorme kegels, ijsjes en schroeven los in de openbare ruimte. Toch zat er een idee achter zijn werk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden