Rinnooy Kan: Ik denk dat ik niet zo geschikt ben voor de politiek

Voorzitter van de Sociaal Economische Raad (Ser) Alexander Rinnooy Kan vindt het eens slechte zaak dat D66, GroenLinks en de SGP het pensioenakkoord op eigen houtje overboord hebben gezet.

"Het is een akkoord waar jarenlang aan is gewerkt door werknemers, werkgevers en de politiek samen. Dat de politiek daar plotseling zo makkelijk afstand van neemt, is bepaald niet bemoedigend", zei Rinnooy Kan in een interview met Radio 1 zaterdagnacht.

Rinnooy Kan vertegenwoordigt als voorzitter de Ser zowel de werknemers als de werkgeversorganisaties, die beide afgevaardigden hebben in het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Hij benadrukte niet het officiële standpunt van de Ser uit te dragen, omdat dat er nog niet ligt, en als privépersoon te spreken.

"De logica van het Nederlandse poldermodel is dat iedereen geeft en neemt en dan tot een akkoord komt dat breed wordt gedragen. Juist als je hoopt dat dit soort grote akkoorden in de toekomst nog mogelijk zijn, is dit het geen prettige ervaring."

Hij hoopt dat met name de vakbonden de gelegenheid krijgen voor nazorg. "In het oorspronkelijke pensioenakkoord is een poging gedaan om mensen met een tekort aan pensioenopbouw te ontzien. Dat onderdeel is verdwenen." Bovendien hadden volgens Rinnooy Kan 'massa's mensen' hun toekomst al gepland op basis van het oude akkoord. Een van de veranderingen is dat de AOW-leeftijd volgend jaar al met een maand omhoog gaat. In het akkoord waar de Tweede Kamer vorig najaar mee instemde, steeg de AOW-leeftijd pas in 2020, met een heel jaar, naar 66.

Als prominent lid van D66 deelt Rinnooy Kan overigens wel in de vreugde van zijn partij over andere punten in het 'wandelgangenakkoord'. Hij noemt het schrappen van de bezuinigingen op kunst en op natuurbehoud. "Maar vooral ben ik opgelucht dat de politiek weer laat zien dat er bereidheid is tot samenwerking. Dat wekt vertrouwen." Hij vindt dat Nederland anderhalf jaar lang onder Rutte heeft stilgestaan. Ook betreurt hij het dat het nu demissionaire kabinet niet vaker bij de Ser aanklopte voor advies.

Speculeren over of hij beschikbaar is als minister, mocht zijn partij na de verkiezingen in de regering komen, noemt hij voorbarig. De verkiezingen vallen samen met zijn vertrek als Ser-voorzitter; hij begint in september als voorzitter van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank. "Je moet natuurlijk een goede reden hebben om nee te zeggen. Die had ik de paar keer dat ik eerder ben gevraagd minister te worden. Ik heb het idee dat ik niet zo goed ben in de dagelijkse politiek, dat zoeken naar een wankel compromis. Ik heb meer behoefte aan inhoudelijke discussies zoals bij de Ser."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden